U utorak je na splitskom Županijskom sudu izrečena presuda Draganu Vasiljkoviću, poznatom kao kapetan Dragan, zbog ratnih zločina. Vasiljković je proglašen krivim i osuđen na 15 godina zatvora.

Vasiljković je proglašen krivim za dvije točke optužnice – zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku postaju u Glini, te mu je izrečena kazna od 15 godina zatvora.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavljalo i da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Suđenje je započelo 20. rujna prošle godine, a Vasiljković od samog početka negira počinjenje kaznenih djela. Opovrgavao je da se skrivao po Australiji, a rekao je da je svoje ime i prezime u Australiji promjenio samo zato što ga je bilo teško izgovarati.

Tijekom dokaznog postupka saslušano je šezdesetak svjedoka, polovica njih iz Srbije i to putem videolinka, a njegov predmet broji nevjerojatnih 40 tisuća stranica.

Kapetan Dragan, koji ima srpsko i australsko državljanstvo, uhićen je prije jedanaest godina u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U srpnju 2015. izručen je Hrvatskoj.

Komentiraj