‘Spirited Away’ zagospodario kineskim kinima 18 godina nakon premijere

Japanski animirani film ‘Spirited Away’ zagospodario je ovog vikenda kineskim kinoblagajnama, te ostvario dvostruko više zarade od Disneyjeve ‘Priče o igračkama 4’. Ono što je zanimljivo je da je ‘Spirited Away’ svoju premijeru imao prije 18 godina, 2001. godine. Ipak, u kinska je kina stigao tek sada.

Animiranifilm studija Ghibli ovog je vikenda zaradio 27.7 milijuna dolara. Četvrti nastavak ‘Priče o igračkama’, pak, zaradio je 13.2 milijuna dolara.

Iako je u kina stigao tek sada, mnogi kineski gledatelji odrasli su s ovim crtićem, kojeg su mogli gldati preko DVD-a ili piratskim skidanjem s Interneta.

Japanski crtić redatelja Hayao Miyazakija govori o djevojčici koja je transportirana fantasy svijet nakon što s roditeljima uđe u napušteni tematski park. I danas je najprofitabilniji crtić studija Ghibli. ‘Spirited Away’ je ujedno i prvi animinrani film na stranom jeziku koji je osvojio Oscara.

Crtić studij Ghibli ‘My neighbour Totoro’ postao je prvi crtić studija Ghibli koji je imao svoju premijeru u kineskim kinima. Bilo je to prošle godine, 30 godina nakon originale premijere.

Stručnjaci kažu da su tenzije između Kine i Japana razlog zašto se u kineskim kinima nisu mogli pogledati japanski filmovi. Japan je okupirao Kinu 1931. godine, a milijuni Kineza ubijeno je do kraja Drugog svjetskog rata. Odnosi između dvije zemlje sada se popravljaju.

Komentiraj