Španjolska vlada je u utorak rekla da odbija bilo kakav ultimatum iz Katalonije usmjeren prema samoodređenju i da ostaje usredotočena na široki dijalog s tom nemirnom pokrajinom kako bi se riješila kriza odcjepljenja.

Čelnik Katalonije Quim Torra zaprijetio je ranije u utorak da će uskratiti parlamentarnu potporu španjolskom premijeru Pedru Sanchezu ako u roku od mjesec dana ne pristane na referendum o samoodređenju.

“Ne prihvaćamo ultimatume”, rekla je vladina glasnogovornica Isabel Celaa novinarima na konferenciji za novinare.

“Samouprava da, ali neovisnost ne”, dodala je.

Torra, koji je pod pritiskom radikalne struje pristaša neovisnosti je u pokrajinskom parlamentu rekao kako “strpljenje Katalonaca nije bezgranično” te da premijer “Pedro Sanchez više nema manevarskog prostora”.

“Ne bude li prijedlog o provedbi usuglašenog, obvezujućeg i međunarodno priznatog samoodređenja na stolu prije studenog, pokret za neovisnost neće moći zajamčiti Sanchezu nikakvu stabilnost u zastupničkom domu”, dodao je.

Socijalist Pedro Sanchez preuzeo je vlast 1. lipnja pošto je parlament glasovanjem odlučio uskratiti povjerenje konzervativcu Marianu Rajoyju.

Sanchez je nakon dolaska na vlast obnovio dijalog s katalonskom vladom i predložio referendum o većoj autonomiji Katalonije, ali je odbio bilo kakav referendum o samoodređenju.

U ponedjeljak, u prigodi obilježavanja prve obljetnice nezakonitog referenduma o samoodređenju održanog 1. listopada 2017., izbio je sukob radikalnih pristaša neovisnosti i pokrajinske policije.

Komentiraj