Španjolska priprema 150 milijardi vrijedan plan oporavka

Španjolska vlada priprema plan investicija vrijedan 150 milijardi eura za pomoć oporavku gospodarstva od posljedica koronakrize, izjavio je u petak premijer Pedro Sanchez.

Plan će se financirati sredstvima Europske unije, objasnio je Sanchez, misleći na fond EU-a za pomoć gospodarstvima i sektorima najteže pogođenima koronakrizom.

“Bit će to plan državnih investicija u kojem će biti mobilizirana i sredstva iz privatnih izvora”, dodao je premijer u sjedištu vlade.

Ministrica gospodarstva Nadia Calvino naglasila je pak da će dug koji će EU izdati kako bi pomogao članicama u konačnici biti vraćen. Bit će također održiv jer će se novcem financirati projekti koji će pomoći da gospodarstvo EU-a ponovo počne rasti, kao i prije koronakrize.

“Dugoročna održivost duga zajamčena je, izrađujemo planove i postupamo odgovorno kao što to Europa uvijek čini”, naglasila je ministrica na virtualnom panelu u organizaciji francuske savjetodavne tvrtke Cercle des Economistes.

Europska komisija predložila je da fond za oporavak bude vrijedan 750 milijardi eura te da se dio novca isplaćuje u obliku bespovratne pomoći a dio kroz povoljne kredite.

Prijedlog još moraju odobriti čelnici članica EU-a koji će o njemu raspravljati na samitu 17. i 18. srpnja. Dogovor još nije postignut zbog prigovora fiskalno konzervativnih članica, uključujući Austriju i Nizozemsku.

Španjolska bi trebala biti među zemljama koje će dobiti izdašnu podršku, oko 140 milijardi eura kredita i bespovratne pomoći, piše Reuters.

Komentiraj