Španjolska: Parlamentarna rasprava uoči neizvjesnog glasovanja o vladi

U ponedjeljak je u španjolskom parlamentu počela rasprava o formiranju nove vlade, dan uoči glasovanja u kojem će sadašnji premijer Pedro Sanchez teško dobiti dovoljnu podršku. Ne dobije li u utorak njegova Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) potporu 176 od ukupno 350 zastupnika, u četvrtak će biti održan novi krug glasovanja u kojem će moći biti izabrana i s manje glasova ukoliko se neke stranke suzdrže od glasovanja.

Nakon izbora 28. travnja, na kojima je PSOE osvojio 123 mjesta, traju pregovori te stranke s lijevom formacijom Unidas Podemos oko formiranja lijeve koalicije koja bi dosegnula broj od 165 zastupnika. U tom bi slučaju računali na podršku ili suzdržavanje od glasovanja manjih regionalnih stranaka, napose katalonskih stranaka koje zagovaraju nezavisnost od Španjolske.
No niti nakon pet sastanka dvojice stranačkih lidera, Sáncheza i Pabla Iglesiasa, nije dogovoren sporazum o koaliciji. Ministarska mjesta i funkcije u potencijalnoj vladi zahladili su odnose između njih dvojice. Sánchez ne želi Iglesiasa na mjestu potpredsjednika vlade ili ministra, nakon čega je Podemos Unidas ponudio druge istaknute članove stranke. Premda je petak potpredsjednica vlade i članica PSOE-a, Carmen Calvo, rekla kako očekuje sporazum o vladi, u ponedjeljak je Sánchez ušao u parlament bez podrške Unidas Podemosa.
Sánchez, koji je na vlasti godinu dana, prilikom svog govora branio je socijalni projekt u Španjolskoj s kojim bi se mogao poistovjetiti potencijalni partner s ljevice. No izbjegao je govoriti o Kataloniji. Sánchez se protivi referendumu  o nezavisnosti pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika pozivajući se na ustav a Iglesias bi ga dopustio. To je jedna od najvećih razlika među njima.
Tijekom popodneva će riječ imati oporbene stranke. Među njima i katalonske stranke za nezavisnost koje bi mogle biti prevaga za izglasavanje vlade. Tri stranke desnice, koje imaju  147 zastupnika, još su ranije poručile kako će glasovati protiv.
Zasad se ne očekuje da će Sánchezov PSOE dobiti podršku 176 zastupnika u utorak. Podrži li ga međutim u drugom krugu u četvrtak Unidas Podemos, te suzdrže li se od glasovanja regionalne stranke iz Katalonije i Baskije, imat će dovoljnu podršku za sastavljanje vlade.
Propadne li i taj pokušaj, Španjolci će vjerojatno u studenom na nove izbore.

Komentiraj