Španjolska nastavlja pomagati podstanarima i kreditno zaduženima

Španjolska vlada sprema se produljiti mjere kojima nastoji smanjiti financijski teret za podstanare i socijalno ugrožene kupce stambenih nekretnina u vrijeme koronakrize, rekli su vladini izvori za Reuters.

Podstanari će tako moći pod istim uvjetima produljiti postojeće ugovore o najmu za šest mjeseci, a zabrana komunalnim poduzećima da prekidaju opskrbu plinom, električnom energijom i vodom ostat će na snazi ​​do 30. rujna, kazali su izvori.

Vlasnicima nekretnina koji ispunjavaju utvrđene uvjete rok za podnošenje zahtjeva za moratorij na povrat hipotekarnih kredita bit će produljen s 20. srpnja na kraj rujna.

Središnja banka procjenjuje da je zbog mjera zatvaranja povezanih s pandemijom i ograničenja putovanja španjolsko gospodarstvo u drugom tromjesečju potonulo 20 posto.

Vlada je u ožujku usvojila paket mjera vrijedan 700 milijuna eura kako bi pomogla ugroženim domaćinstvima. Naknadno je uvela i temeljni dohodak za kućanstva koji je obuhvatio oko 2,3 milijuna građana.

Ujedinjeni narodi kritiziraju pak španjolski sustav socijalne skrbi, ocijenivši ga nedostatnim u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Kriza koju je izazvala pandemija COVID-a 19 dodatno je pogoršala položaj najsiromašnijih građana Španjolske, zaključili su u UN-u.

Komentiraj