facebook.com

ŠPANCIRFEST Sve je spremno za veliki varaždinski urbani festival

I ovoga ljeta, dvadesetu godinu zaredom veselimo se, jer Varaždinci ponovno spremaju desetodnevno osvježenje. Ulični performansi, koncerti, kazališne predstave, Kreativnica, umjetnici, obrtnici, izlagači, program za djecu, bogata gastronomska ponuda… očekuje vas festival dobrih emocija – Špancirfest.

Od 17. do 26. kolovoza u Gradu Varaždinu će se održati 20. Špancirfest. Okrugla je to, jubilarna i slavljenička brojka koju će popularan hrvatski festival obilježiti u jednako velikom i raznolikom stilu.

Već dvadeset godina se, krajem kolovoza, povijesna gradska jezgra Varaždina pretvara u najveću pozornicu na otvorenom u Hrvatskoj. U deset dana Špancirfesta, ulice, trgovi, palače, parkovi, perivoji i dvorišta povijesnog Varaždina postaju pozornice, restorani, barovi, klubovi, učionice i trgovine na kojima se brojnim posjetiteljima svih deset dana nudi stotine različitih programa.

Špancirfest je u dva desetljeća izrastao u važnu kulturno-turističku manifestaciju i svojevrsni sinonim za Varaždin. U proteklih dvadeset godina festival se mijenjao, prilagođavao, osluškivao trendove, širio svoje vidike te je danas jedinstvena manifestacija, sljubljena s povijesnom jezgrom Varaždina. Odabrano je pet razloga zašto se krajem kolovoza ponovno zaputiti u smjeru Varaždina.

Prenosimo dio objave za javnost:
“Pravi teatar je na ulici

Jeste li znali da je Špancirfest prvi ulični festival u Hrvatskoj? Ipak, kada bismo vam rekli da po varaždinskim ulicama ne možete izbjeći brojne svjetske i domaće ulične performere, lagali bismo. Zato što se ovogodišnji performeri ne zadržavaju samo na ulicama. U više od 100 različitih performerskih točaka, oni lete po zraku, skaču po fasadama zgrada i nestaju pred vašim, ali i našim očima.

Volimo tradiciju, ali i kreativu

U krivu ste ako mislite da pravi dame i gospoda nose obične šešire. Oni nose šešire koje su prethodno ili kupili na Špancirfestu ili ih ondje ušminkali i pripremili za nadolazeće jesenske dane. Na Trgu tradicijskih obrta svake godine i svakog dana čeka vas štand sa šeširima od filca, štofa, kepera, lana, vune. Cilindrima, polucilindrima, šlampačama.

Moto Špancirfesta glasi “Pokreni svoju kreativnost”, a Park kreative središnje je mjesto stvaranja, inovacije i kreacije za djecu i mlade. Kreativni program Špancirfesta vezan je uz izravni kontakt umjetnika s publikom. Kreativnica u Uskoj, Umjetnička u Školskoj, Obrtnička u Draškovićevoj, Park kreative i brojne kreativne radionice iznimno su popularne, posjećene, ali i važne jer Špancirfest nastavlja s poticanjem razvoja kulturnih i kreativnih industrija te umjetnike dovodi u izravni kontakt s tržištem i publikom. Razni umjetnici će probuditi barokne ulice i trgove, te obojati nebo iznad Varaždina različitim umjetničkim kreativnim instalacijama koje su postale svojevrsni zaštitni simbol Špancirfesta.

O glazbenim ukusima ne raspravljamo

Dan ima 24 sata, a nama je to premalo. Zato ćemo se počastiti s više od 40 sati glazbe koja će teći iz smjera svih triju pozornica postavljenih diljem grada. Počastit ćemo se i s kojim pićem više budući da su ove godine svi koncerti na glavnoj pozornici podno zidina Starog grada besplatni.

UB40, Soul II Soul, The Brand new Heavies, Parni valjak, Dubioza kolektiv, SARS, Urban&4, Zabranjeno pušenje, Mia Dimšić i Zdenka Kovačićek – svi uz slobodan ulaz.

Atraktivan je ovo popis, no što nam je s glazbenim bardovima Špancirfesta? Sluša nam se netko poput Josipe Lisac, Amire Medunjanin, Vlatka Stefanovskog i Zorana Predina, a nedostaje nam intimna i romantična pozornica unutar vile Bedeković. Kao da smo znali da će organizatori baš ova zvučna imena dovesti na slavljenički koncertni program! Uz iznimni koncertni niz, vila Bedeković će ugostiti i kazališne predstave u organizaciji Kerekesh Teatra te kazališta Kerempuh i Moruzgva.

Kupujemo hrvatsko

Stotine izlagača ponovno će podići svoje štandove te rasporediti umjetnine, rukotvorine, autohtone, tradicionalne i moderne proizvode za gladne oči brojnih posjetitelja. Još jednom ćemo se s veseljem progurati starom gradskom jezgrom kroz rijeke ljudi koje će posjetiti ovu veliku šarenu trgovinu.

Ljubav ide kroz želudac

Tijekom deset dana na ovom kozmopolitskom festivalu nikne na desetke zalogajnica i restorančića koji nude paletu jela – od tradicionalnih varaždinskih specijaliteta do moderne fuzije jela. Na prostoru Starog grada smjestit će se gastro zona s raznolikim street-food izborom tajnih mirisa i okusa, a u prekrasnom ambijentu atrija Starog grada špancirere će dočekati – Tajna vrata Starog grada, nova zona koja će svojim programom dodatno oplemeniti ukupnu ponudu ovogodišnjeg Špancirfesta.

Pet je razloga zašto ćemo poći na ovogodišnji Špancirfest. No, samo je jedan onaj zbog kojeg vi ne biste trebali niti trenutak dvojiti oko toga hoćete li nam se pridružiti. Smijeh. Ne kaže se bezveze da je Špancirfest festival dobrih emocija”, piše u priopćenju. 

Komentiraj