SOS Balkanroute: “Izbjeglice tvrde da im hrvatski policajci lome ruke”

Oko četiri tisuće građana Beča sudjelovalo je na prosvjedu nazvanom Walk of Shame – Hod srama – kojim su željeli upozoriti na policijsko nasilje nad izbjeglicama na vanjskim granicama EU, prenio je portalnovosti.hr.

Prosvjednici su hodali od veleposlanstva Grčke do veleposlanstava Hrvatske i Afganistana, a nedjeljni prosvjed završio je na središnjem bečkom trgu Heldenplatzu. Dok su ispred veleposlanstva Grčke prosvjednici tražili prijem izbjeglica iz kampa Moria na otoku Lezbosu, ispred hrvatskog veleposlanstva prosvjedovalo se protiv nasilja hrvatske policije nad izbjeglicama te ilegalnih push-backova, objavila je na Facebooku nevladina udruga SOS Balkanroute, koja je sudjelovala u organizaciji prosvjeda.

"Menschenrechte kann man nicht vertagen!" ✊📢Milan Sabotzki, unser Aktivist, Rugby-Champ und Logistik-Meister vieler…

Posted by SOS Balkanroute on Sunday, October 4, 2020

Pred veleposlanstvom RH, koje je čuvalo više policijskih vozila, podijeljeni su plakati s fotografijom maloljetnika kojeg je, kako tvrde iz SOS Balkanroutea, pretukla hrvatska policija, a potom su ga u BiH snimili aktivisti. ‘Srami se, Europska unijo’, stajalo je na brojnim plakatima koji su bili podignuti ispred zgrade veleposlanstva.

Aktivisti su opisali sistematske metode i naveli primjere nasilja nad izbjeglicama. Petsto takvih slučajeva, dokumentiranih u sklopu projekta Border Violence Monitoring Network, još su u lipnju uručili austrijskoj ministrici pravosuđa Almi Zadić.

Okupljenima se obratila Alexandra Stanić, glavna urednica tamošnjeg Vice magazine, koja je više puta boravila u izbjegličkim kampovima u Unsko-sanskom kantonu. ‘Ljudi ne samo što su prisiljeni piti vodu iz rijeke, što nemaju nikakve uvjete za život i što su prepušteni sami sebi, nego su sve češće izloženi i nasilju’, rekla je Stanić.

Aktivist SOS Balkanroutea Milan Sabotzki upozorio je da su volonteri te organizacije samo tijekom ovog mjeseca zabilježili pet slučajeva loma ruke, a ozlijeđene izbjeglice tvrde da im je to učinila hrvatska policija, prenosi portalnovosti.hr.

Na prosvjedu su sudjelovali članovi Stranke zelenih, koji čine vladajuću koaliciju, Socijaldemokratske stranke te stranke NEOS. Odazvalo se i više predsjednika bečkih općina te gradski ministar za integraciju i obrazovanje Jürgen Czernohorsky.

Komentiraj