Sölden, skijanje: Vodi Austrijanac Schwarz, Zubčić 12. Veleslalom otkazan

Autor:

epa10946826 Filip Zubcic of Croatia of Italy in action during the first run of the Men's Giant Slalom race of the FIS Alpine Ski World Cup season opener on the Rettenbach glacier, in Soelden, Austria, 29 October 2023.  EPA/GIAN EHRENZELLER

EPA/GIAN EHRENZELLER

Austrijanac Marco Schwarz vodi nakon prve vožnje veleslaloma Svjetskog kupa alpskih skijaša u Söldenu, dok je Filip Zubčić dvanaesti.

U uvodnoj muškoj utrci sezone Schwarz ima 0.29 sekundi prednosti ispred Švicarca Marca Odermatta i 0.46 sekundi ispred Francuza Alexisa Pinturaulta. Iza njih vreba Norvežanin Henrik Kristoffersen (+0.59).

Zubčić je startao kao dvanaesti, a u prvom laufu je izborio upravo to mjesto s 1.73 sekundi zaostatka za vodećim. Soelden nije osobito sretno mjesto za Zagrepčanina jer je najbolji na austrijskom ledenjaku bio jednom deveti, a čak četiri puta nije završio utrku.

Utrka je zasad prekinuta kod startnog broja 48, a naš drugi predstavnik starta kao zadnji, 73.

Otkazan veleslalom

Jak vjetar, s udarima do 90 kilometara na sat, nagnao je organizatore da otkažu održavanje muškog veleslaloma na ledenjaku Rettenbach nakon što je prvu vožnju okončalo 47 skijaša.

Direktor natjecanja pri Međunarodnoj skijaškoj federaciji (FIS) Markus Waldner nakon dužeg prekida odlučio je da se natjecanje ne može održati. Niz stazu se spustilo 47 natjecatelja, a još 26 ih je bilo još na startu, među njima i Samuel Kolega.

Zbog jakog vjetra u gornjem dijelu skratili su veleslalom prije utrke i pomaknuli start niže niz stazu. Utrka je tako počela po planu i bez komplikacija. No onda je vjetar ponovno pobjesnio i pokazao svoju moć pa je uslijedio prekid jer je bila ugrožena sigurnost preostalih natjecatelja.

Između ostalog, vjetar je meti podigao obruč na napuhavanje koji su radnici morali ukloniti. Uklonili su i sve reklamne natpise i balone koje je vjetar mogao otrgnuti i odnijeti, a stupovi golova sa zastavicama na stazi su svinuti do zemlje. Zbog orkanskih udara vjetra zaustavljena je i gondola. Za sada nije jasno hoće li zamijeniti muški veleslalom koji bi trebao biti u Söldenu, a sljedeći muški veleslalom je u Val d’Isereu 9. prosinca.

U subotu je bez komplikacija održan ženski veleslalom na ledenjaku Rettenbach.

OZNAKE: filip zubčić

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.