Filip Zubčić uoči nove skijaške sezone: “Dobro se osjećam. Želimo više i bolje”

Autor:

Photo: HRT/Screenshot

Sve je bliže nova sezona Svjetskog skijaškog kupa. Sölden je tradicionalno domaćin ženskog i muškog veleslaloma potkraj listopada. Skijaška uzbuđenja pratit će se i ove godine, a uoči novih izazova s najboljim hrvatskim skijašem Filipom Zubčićem razgovarao je HRT-ov novinar Boris Jelavić.

Austrija i Sölden od 1993. domaćini su početka nove skijaške sezone. Nakon lanjskog 13. mjesta u ukupnom poretku i desetog u veleslalomu, kod našeg najboljeg skijaša u novoj je sezoni želja novi iskorak i povratak na postolje.

– Odradili smo odlične pripreme, bili smo opet u Južnoj Americi, odlično smo trenirali. Dobro se osjećam, mislim da mi je skijanje bolje nego lani. Prošla sezona je bila solidna, bio sam 10. u ukupnom poretku veleslaloma. Naravno da želimo više i bolje i nadam se da ćemo se ove godine vratiti na postolje, rekao je Zubčić.

Naglasak na tehničkim disciplinama

Ova sezona ponudit će 13 spustova, osam superveleslaloma, 11 veleslaloma i 13 slaloma, ukupno 24 tehničke i 21 brzu disciplinu. Naglasak je očekivano na veleslalomu.

– Da, veleslalom i slalom, jednako te dvije discipline treniramo, jednako smo im posvećeni. Jako idemo veleslalom i slalom, vidjet ćemo za super-G, kakva će biti situacija u tehničkim disciplinama, o tom potom. Ove godine ima više tehničkih disciplina nego brzih. Prošle godine je bilo puno spustova, ove godine su pojačali slalome i veleslalome. Meni to paše, da se mene pita, ja bih volio da je sezona duža i da imamo što više utrka.

“Klimatske promjene stvaraju sve veće probleme”

U Europi je sve manje pogodnih terena za trening u razdoblju uoči starta sezone. Argentina, Čile, kao i Australija i Novi Zeland postali su nužnost za ljetni dio skijaških priprema. Klimatske promjene stvaraju sve veće probleme skijašima što se tiče utrka i treniranja.

– Ove i prošle godine situacija na glečerima je bila katastrofa, jako brzo se tope i puno je reprezentacija išlo u Južnu Ameriku ili u Australiju i Novi Zeland, samo su jedan ili dva glečera bili otvoreni. Situacija je sve lošija.

U novoj sezoni Svjetskog kupa prvi se put trebala održati ekipna kombinacija, ali je i ostalo na pokušaju.

– Timska kombinacija, da se vozi u paru može biti okej, ali da se dobivaju bodovi za slalom i za spust je totalna glupost, jer se radi o posebnoj disciplini, a da se boduje za klasični poredak slalomaša ili klasični poredak spustaša je glupost, jer za male nacije poput nas, Velike Britanije, čak i Švedske koja nema spustaše, nema smisla. Kod nas su tri slalomaša, a nemamo tri spustaša u Hrvatskoj tako da mi tu automatski gubimo šansu i dobro da se to ukinulo.

ZRINKA LJUTIĆ: ‘Janica Kostelić mi je rekla – pronađi svoj put i ne odrasti prebrzo’

“Od Zrinke Ljutić puno se očekuje”

Uz Filipa se dodatan iskorak očekuje i od Samuela Kolege i Istoka Rodeša.

– Sve je super, nitko nije ozlijeđen i nadam se da će tako i ostati. Nadam se da ćemo ove godine napraviti veći iskorak u slalomu.

Kod skijašica Zrinka Ljutić i Leona Popović žele nastavak dobrih izdanja i u ovoj sezoni.

– Djevojke su prošle godine pokazale kvalitetu i nadam se da će tako i ostati. Zrinka je još mlada, od nje očekujemo ogroman potencijal u sljedećim godinama, kad izraste u ozbiljnu skijašicu. Vrijeme će pokazati koliko je dobra.

U subotu 28. listopada počinje nova sezona skijaškog kupa, donosi HRT.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.