Hrvatska
Decoration icon

nasilje

SOIH – mreža žena s invaliditetom uporava: “Mnoge žene ne prepoznaju da su žrtve nasilja”

Autor:

Photo: Unsplash, ilustracija

SOIH – mreža žena s invaliditetom upozorila je u povodu Nacionalnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama da mnoge žene ne prepoznaju da su žrtve nasilja ili ga prepoznaju, ali ne znaju kome se obratiti i kako u sebi pronaći snagu za traženje pomoći i spasa,.

Udruga podsjeća da je ove godine ubijena žena s invaliditetom te napominje kako su ne tako davno na Općinskom sudu 22. rujna 1999. tijekom brakorazvodne parnice usmrćene tri žene, a jedna ranjena.

Hrvatski sabor je tim povodom 2004. godine proglasio 22. rujan Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

Udruga upozorava da su žene, djeca i cijele obitelji svakodnevno izložene nasilju.

Svakih 15 minuta u Hrvatskoj se dogodi nasilje nad ženama

Besplatni SOIH-SOS telefon

Ove godine, u lipnju dogodilo se monstruozno ubojstvo slijepe žene koju je kobne noći u Zaprešiću suprug izbo nožem, napominje udruga.

Žrtva se nije mogla braniti te nije mogla pobjeći jer ju je sljepoća ograničavala. Ubojica se ubojstva supruge ne sjeća, a usmrtio ju je jer nije mogao podnijeti što planira otići i ostaviti ga, kažu u udruzi.

SOIH – Mreža žena s invaliditetom upozorava kako je i pitanje koliko je do samog ubojstva nasilja podnosila i morala podnijeti kako bi preživjela.

Zakonski se nasilje definira kao psihičko, tjelesno, seksualno i ekonomsko nasilje te zanemarivanje.

Udruga je pozivala sve koji dožive ili primijetite neko od oblika nasilja da se obratite na besplatni SOIH-SOS telefon za žene s invaliditetom žrtve nasilja 0800 300 200 od 0 do 24 sata.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.