Svakih 15 minuta u Hrvatskoj se dogodi nasilje nad ženama

Autor:

Photo: Unsplash

U Hrvatskoj se svakih 15 minuta dogodi nasilje nad ženama, u posljednjih 20 godina ubijeno je gotovo 400 žena a Hrvatska je treća u Europskoj uniji po broju ubojstava žena, istaknuto je u srijedu na konferenciji “Jučer, danas, sutra – potrebe žrtava i svjedoka” koja se održava u Zagrebu.

Dvodnevna konferencija posvećena je obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 22. rujna, ali i obljetnici Udruge za podršku žrtvama i svjedocima te Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja (NPC). Riječ je o liniji 116 006, odnosno nacionalnoj liniji za žrtve rodno uvjetovanog nasilja.

NPC je osnovan 2013. godine kao projekt Udruge u suradnji s Ministarstvom pravosuđa, a u 10 godina pružio je potrebne informacije i podršku više od 16.000 pozivatelja, većinom žena.

Državna tajnica Ministarstva pravosuđa i uprave Vedrana Šimundža Nikolić rekla je da Vlada i Ministarstvo kontinuirano unapređuju sustav zaštite žrtava kaznenih i prekršajnih dijela kroz zakonodavne, organizacijske i edukacijske izmjene.

“Cilj je rano prepoznati rizik od mogućih nasilnika, brže ih procesuirati i strogo sankcionirati. To je jedini način kako bi se provela učinkovita borba protiv nasilnika i nasilja nad ženama i nasilja u obitelji”, rekla je.

U praksi se, dodala je, zna dogoditi da neki sud nije prepoznao ili sankcionirao nasilnika kako je društvo očekivalo, pa nastoje osvijestiti one koji rade sa žrtvama, ali i zajednicu, da je nam je cilj društvo bez nasilja te da žene i djeca, kao ranjive skupine, dobivaju dodatnu zaštitu.

Što se tiče najavljenih zakonskih izmjena, Šimundža Nikolić je istaknula kako su povisili minimume kazni kako bi onemogućili da se ublažavanjem kazni dolazi do alternativnih sankcija – rada za opće dobro ili uvjetne osude.

Čak 70 posto korisnika NPC su žene

Izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama Miren Špek istaknuo je kako se NPC tijekom godina promijenio u strukturi korisnika pa sada 70 posto korisnika čine žene žrtve rodno uvjetovanog nasilja, što zahtijeva složeniji i stručniji rad podrške.

Prvog dana konferencije predstavljena je publikacija o NPC-u “116 006: Promjena počinje pozivom”, a u četvrtak će biti predstavljeni amandmani na EU Direktivu o pravima žrtava.

Špek je naveo kako Europska komisija revizijom direktive želi proširiti prava i položaj žrtava, noi proći će i nekoliko godina prije implementacije u Parlamentu i uvrštavanja u naše zakonodavstvo.

Naveo je kako Komisija očekuje od svih kazneno-pravnih sustava EU da imaju više poštovanja i senzibilizacije prema samoj žrtvi, a predlaže i rasterećivanje sustava ministarstava unutarnjih poslova koji je sada pružao informaciju o pravima žrtava na civilni sektor.

Komisija predlaže i da države u kaznenom postupku žrtvama dodijele odštetu iz proračuna umjesto da se žrtva upućuje u dodatan postupak, a država bi se potom naplatila od počinitelja.

To će biti možda malo otežano za naše kazneno-pravne sustave, dodao je Špek, ali zapravo je jedna od boljih stvari jer se žrtva više neće morati izravno nagoditi s počiniteljem u građanskom postupku.

Između ostalog, Špek je naveo kako Hrvatska, kada se pogleda revidirana direktiva, ima već dosta toga ostvareno ili će biti ojačano uz najavljene zakonske izmjene, pa smo po tome nešto napredniji od nekih EU država.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.