Snažan potres pogodio Japan, ima ozljeđenih, gotovo milijun kućanstava ostalo bez struje

Snažan potres magnitude 7,1 pogodio je u subotu istočnu obalu Japana, zatresle su se zgrade u Tokiju, ima više desetaka ozlijeđenih, gotovo milijun kućanstava ostalo je bez struje, ali obližnje tri nuklearke rade bez poteškoća.

Epicentar potresa bio je uz obalu prefekture Fukushima na dubini od 60 kilometara, objavila je japanska Meteorološka služba. Nije izdano upozorenje za cunami.

Snimatelj Reutersa koji se nalazi u Fukushimi rekao je da je neko vrijeme podrhtavala njegova hotelska soba na 10. katu. Jedan muškarac iz hotela hospitaliziran je nakon što je pao i udario glavom o vrata.

Razbijeni su brojni izlozi trgovina, pokazuju televizijske snimke, dok je novinska agencija Kyodo News izvijestila o više desetaka ozlijeđenih, ali čini se bez ozbiljnijih povreda.

Preko 950 tisuća kućanstava ostalo je bez struje, rekao je vladin glasnogovornik Katsunobu Kato, a prenio javni servis NHK.

Bez struje je uglavnom ostao sjeveroistok Japana, uključujući Fukushimu i susjedne prefekture.

Deset godina nakon Fukushime

Potres je pogodio Fukushimu tek nekoliko tjedana uoči 10. obljetnice razornog potresa 11. ožujka 2011. koji je poharao sjeveroistok Japana i izazvao masivni cunami koji je doveo do najveće svjetske nuklearne krize u četvrt stoljeća.

Obližnje nuklearne elektrane Fukushima Daiichi, Daini i Kahiwazaki-Kariwa rade bez poteškoća, rekao je vlasnik kompanije Tokyo Electric Power (TEPCO).

Podsjetimo, potres iz ožujka 2011. bio je magnitude 9,0 i izazvao je cunami koji je poplavio nuklearnu elektranu Fukushimu Daiichi.

Tada je 18 i pol tisuća ljudi poginulo u poplavama.

Potresi su česti u Japanu, jednom od seizmički najaktivnijih područja na svijetu. Na Japan otpada petina potresa u svijetu magnitude 6,0 ili jačih.

Komentiraj