Slovenija mijenja odluku o cijenama goriva, od danas sniženje na dizel na pumpama uz autoceste

Na većini benzinskih crpki uz autoceste u Sloveniji od petka je snižena cijena dizela koji se prodaje po 1,895 eura za litru, nakon što se vlada odrekla nekih pristojbi na to gorivo.

Ovoj će se sniženoj cijeni, kako navode mediji, idućih dana prilagoditi i ostali distributeri.

Riječ je o privremenoj mjeri vlade koja se, na najviše dva mjeseca, odrekla dviju pristojbi na to gorivo, doprinosa za energetsku učinkovitost i za obnovljive izvore energije.

Vlada je ovu mjeru donijela nakon što je njena ranija odluka o potpunoj liberalizaciji cijena naftnih derivata na crpkama uz autoceste izazvala veliko nezadovoljstvo, osobito kod prijevoznika, te dovela do povremenih nestašica goriva na benzinskim pumpama izvan autocesta, gdje je cijena svih goriva i dalje regulirana i niža.

Nova snižena cijena dizela na pumpama uz autoceste vrijedi za sva vozila, a ne samo za prijevoznike ili za domaće potrošače.

Vlada Roberta Goloba pozvala je sve distributere goriva da sami  prilagode svoju maržu i tako utječu na sniženje cijena, a u suprotnom je najavila da će ponovo razmisliti o uvođenju maksimalnih cijena za neka goriva.

Komentiraj