Slovenija: Bivši ministar Turk proglašen najseksistom, on kaže da je izjava izvađena iz konteksta

U Sloveniji je za najseksističkiju izjavu godine proglašena Twitter objava poznatog intelektualca i bivšeg ministra Žige Turka u kojoj je silovanje povezao sa seksualnom revolucijom iz 60-ih godina prošlog stoljeća.

Turk, međutim, tvrdi da je ono što je napisao izvađeno iz konteksta.

“Ako je seks samo rekreacija, onda silovanje nije ništa gore od faula u sportu”, dio je poruke kojom se Turk uključio u nedavne polemike o zakonskoj redefiniciji pojma silovanja u kaznenom zakonu, nakon više objavljenih slučajeva spolnog uznemiravanja žena na fakultetima.

Ženska udruga: “Silovanje nije seks, nego nasilje”

Ženska udruga Crvene zore i portal Spol, koji svake godine biraju najizrazitiju seksističku javnu izjavu među onima u kojima se napada, ponižava ili vrijeđa druge na osnovi spola, spolnog usmjerenja ili rodnog identiteta, odlučili su da je ta izjava bila najuvredljivija prema ženama u proteklih godinu dana. Uz ovu, bilo je još 26 nominacija za taj neslavni naslov.

Oni tvrde da je Turk relativizirao seksualno nasilje nad ženama, tražeći izvor tome u seksualnoj emancipaciji žena jer, kako navode, silovanje nije seks, nego nasilje u kojemu se seks koristi kao nasilno sredstvo.

Turk u Sloveniji važi za jednog od najistaknutijih desnih intelektualaca, vrlo je politički angažiran na društvenim mrežama i u svojim kolumnama u medijima, a u dva je navrata bio ministar u vladama Janeza Janše, jednom kao ministar za razvoj, a drugi put kao ministar znanosti i obrazovanja.

Turk: “Pročitajte cijelu moju poruku”

On je pak onima koji su mu dodijelili neslavnu nagradu za najseksističkiju izjavu poručio da je još jednom pročitaju u cijelosti, kako bi se uvjerili da nije istina da relativizira silovanje, nego da suprotno tome tvrdi da je riječ o zločinu, te ocijenio da ga se pokušava osramotiti u javnosti zato što često javno podržava vladu.

U svojoj izvornoj poruci na Twitteru Turk je početkom veljače, kad je dolazilo do oštrih socioloških i ideoloških polemika oko fenomena spolnog uznemiravanja, napisao da je problem u seksualnoj revoluciji iz 60-ih godina jer se slobodna spolnost počela shvaćati kao sport, odnosno rekreacija.

“A ako je seks samo rekreacija, onda ni silovanje nije ništa gore od faula, no ako nije, onda otpada i temeljna premisa usporednog pogleda na to pitanje koje se afirmira još od 1968. godine”, naveo je tada Turk, koji negira da je relativizirao seksualno nasilje nad ženama kao takvo.

Komentiraj