Slobodan Prosperov Novak nije bio protukandidat Tomici Bajsiću

HINA/ Denis CERIĆ

Član Hrvatskoga P.E.N. Centra Slobodan Prosperov Novak nije bio protukandidat Tomici Bajsiću za predsjednika hrvatskoga PEN-a na izbornoj skupštini održanoj u subotu u Zagrebu na kojoj je Bajsić izabran za novoga predsjednika toga centra.

Na izbornoj skupštini bilo je 25 članova Hrvatskoga P.EN. Centra, a nakon glasovanja izborno povjerenstvo objavilo je da je Bajsić dobio 24 od 25 glasova, dok je Slobodan Prosperov Novak dobio jedan glas.

Zbog pogreške novinara u vijesti koju je objavila Hina navedeno je da “od 25 nazočnih članova, Bajsić dobio 24 glasa, a njegov protukandidat Slobodan Prosperov Novak jedan glas”.

Slobodan Prosperov Novak ukazao je na tu pogrešku i za Hinu izjavio da”nije bio Bajsićev protukandidat već je netko od članova napisao njegovo ime na glasački listić”.

Podsjetio je da se ove godine obilježava i 90 godina od osnutka Hrvatskoga P.E.N. Centra, koji je osnovan 1927. kao jedna od najstarijih članica udruge P.E.N. International- svjetske udruge pjesnika, romanopisaca, esejista, dramskih pisaca, scenarista, povjesničara, kritičara, prevoditelja, izdavača i žurnalista okupljenih u obranu slobode izričaja, zainteresiranih za sudbinu književnosti i opstanak jezika “male protočnosti”.

Prosperov Novak istaknuo je da bi tu važnu obljetnicu trebalo proslaviti na kvalitetan način. S tim u vezi, podsjetio je da je na izbornoj skupštini ukazao kako je ta visoka obljetnica i prigoda da se u Hrvatski P.E.N. Centar ponovno pozovu oni koji su 1996. godine bili iz njega isključeni zbog neslaganja s tzv. Praškom rezolucijom PEN-kongresa u Pragu od 12. prosinca 1994.

Spomenuo je i neke od tada izbačenih članova među kojima su i pokojni Ranko Marinković, Slavko Mihalić, Slobodan Novak i Dubravko Horvatić, ali i oni koji su još među nama kao Hrvoje Hitrec i Vladimir Šeks.

Komentiraj