Slavne francuske glumice režu svoju kosu u znak podrške protestima u Iranu

Nakon smrti 22-godišnje Iranke Mahse Amini više od 50 francuskih umjetnica udružile su se kako bi pružile podršku protestima u Iranu. Mahsa Amini umrla je u pritvoru 16. rujna a uhićena je jer nije na propisan način nosila hidžab kako bi prekrila svoju kosu. Iranska policija objavila je kako je preminula od srčanog udara ali svjedoci tvrde kako je bila pretučena do smrti. Od tada, brojne žene diljem svijeta režu pramenove svoje kose kako bi iskazali solidarnost sa ženama u Iranu.

Juliette Binoche, Marion Cotillard, Isabelle Huppert, Isabelle Adjani i Charlotte Gainsbourg samo su neke od francuskih glumica koje su rezale svoju kosu što je prikazano na video snimci koja je postala viralna. Dok reže svoju kosu, Juliette Binoche govori „Za slobodu“. U pozadini se čuje pjesma „Bella Ciao“ u izvedbi iranskog umjetnika Gandoma. U potpisu videa stoji „Od Mahsine smrti 16. rujna iranski narod, predvođen ženama, protestira i riskira vlastite živote. Ti ljudi se samo nadaju osnovnoj slobodi. Te žene, ti muškarci, traže našu podršku“.

U nastavku stoji „Njihova hrabrost i dostojanstvo obvezuju nas na djelovanje. Nemoguće je ne osuditi iznova i iznova ovu strašnu represiju. Bilo je na desetke smrtnih slučajeva, uključujući djecu. Uhićenja povećavaju broj zatvorenika koji su već nezakonito držani i prečesto mučeni. Odlučili smo odgovoriti na poziv koji nam je upućen rezanjem nekih od ovih pramenova.”

Ovu inicijativu pokrenuo je odvjetnik specijaliziran za ljudska prava Richard Sedillot u suradnji s francuskim odvjetnicama Julie Couturier i Christiane Feral Schuhl. Nakon ove video kampanje uslijedilo je objavljivanje otvorenog pisma koji su potpisali više od tisuću članova francuske filmske zajednice kako bi podržali iranske proteste. Među potpisnicima su Catherine Corsini, Alice Diop, Audrey Diwan, Julia Ducournau, Eva Husson, Alice Winocour, Rebecca Zlotowski, Jacques Audiard, Nicolas Bedos, Bertrand Bonello i Dany Boon te Thierry Frémaux, direktor filmskog festivala u Cannesu.

Komentiraj