Slatko putovanje u Francusku: Zasladite dan čokoladnim souffleom!
Čokoladni souffle jedna je od omiljenih slastica koje dolaze iz Francuske. Kolač je, prikladno, ime dobio po francuskom izrazu souffler, što znači ‘napuhati se’.
Riječ je o bogatom, ali laganom desertu koji krasi francuske stolove još od 18. stoljeća. No, sredinom 19. stoljeća usavršila ga je cijenjana kuharica Marie-Antoine Carême.
Iako je poprilično težak za pripremu, souffle ima relativno jednostavan popis sastojaka. Prepoznatljiva prozračna tekstura dolazi od odvajanja bjelanjaka od žumanjka i miješanja u čvrsti snijeg prije nego što ih ponovno sjedinite u čokoladnom tijestu. Vrijeme pečenja i temperatura kuhanja su specifični i lako je pogriješiti, ali isplati se! Suflei se poslužuju vrući i svježi iz pećnice.
Sastojci:
- 60 g neslanog maslaca, izrezanog na komade
- 115 g tamne čokolade
- 3 velika jaja
- 1 čajna žličica paste od vanilije
- prstohvat soli
- prstohvat praška za pecivo
Priprema:
Čokoladu i maslac otopite na vodenoj kupelji. Čokoladnoj smjesi dodajte žumanjke, pastu od vanilije i sol.
U posebnoj staklenoj ili metalnoj zdjeli srednje veličine, tucite bjelanjke i prašak za pecivo velikom brzinom dok ne nastanu meki vrhovi, odnosno oko 2 minute.
Dok miješate velikom brzinom, polako dodajte šećer u tri navrata: po 1 žlicu, i miješajte najmanje 5 sekundi prije nego što dodate sljedeću žlicu. Nakon što ste dodali sav šećer, tucite još oko 2 minute dok se ne formiraju čvrsti i sjajni vrhovi.
Smjesu od bjelanjaka polako i nježno umiješajte u čokoladnu smjesu. Najbolje je to učiniti u tri puta.
Pripremljenu smjesu stavite u hladnjak na pet do deset minuta dok zagrijavate pećnicu i pripremate zdjele u kojima će se peći čokoladni souffle.
Zagrijte pećnicu na 200 ° C. Kad se pećnica zagrije, pripremite posude za pečenje. Namažite ih obilnim slojem omekšanog maslaca. Pospite granuliranim šećerom, a zatim svaku zdjelu okrenite tako da se na svim mjestima zdjele stvori šećerna prevlaka. Odbacite višak šećera.
Ravnomjerno rasporedite tijesto u zdjelicama. Zagladite površinu nožem ili lopaticom za glazuru. Nožem, lopaticom za glazuru ili palcem zaokružite rub na vrhu kako biste stvorili “kanal” između čokoladne smjese i rubom zdjele.
Stavite pleh za pečenje s posudama u kojima se nalazi čokoladna smjesa u pećnicu. Odmah smanjite temperaturu pećnice na 190 ° C. Pecite 13-14 minuta ili dok rubovi ne budu ujednačeni, a sredina se jedva ‘ljulja’ kad lagano kucnete po limu za pečenje.
Ne otvarajte pećnicu prečesto jer ćete tako spriječiti rast soufflea.
Kad su pečeni, izvadite ih iz pećnice i odmah poslužite. Dobar tek!