SLADOLJEV ‘Jakuševac simbol gluposti i lošeg upravljanja Zagrebom’

HINA/ Daniel KASAP

Kandidat Mosta za zagrebačkog gradonačelnika Marko Sladoljev svoju je kampanju posljednjeg dana prije izborne šutnje odlučio završiti na simboličnom mjestu, kod odlagališta otpada Jakuševac, kojeg je nazvao “simbolom ljudske gluposti i lošeg upravljanja Zagrebom”.

“To nije samo ekološki problem, već i problem odnosa prema građanima Zagreba, prvenstveno Novog Zagreba. Gospodin Bandić je obećao da će se spaliti ako neće riješiti Jakuševac. On ima neki fetiš na spaljivanje jer još nije jasno rekao da je protiv spalionice smeća, koja je financijski i ekološki štetni projekt”, rekao je Sladoljev na konferenciji za novinare kod ulaza u Jakuševac. Most ima rješenje za zbrinjavanje otpada koji je problem broj jedan u Zagrebu, ustvrdio je.

Kandidat Mosta i bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović pokazao je reciklat koji nastaje obradom otpada i rekao kako su ga hrvatski gospodarstvenici prisiljeni uvoziti.

“U rukama držim reciklat koji hrvatski gospodarstvenici – plastičari uvoze iz Austrije i Njemačke. Količina uvoza prelazi 100.000 tona godišnje. S druge strane, na Jakuševcu je dosad deponirano najmanje milijun tona takvog materijala”, rekao je Dobrović. Smatra kako to nije samo pitanje neodgovornosti prema okolišu već i “prava glupost”.

Dosta je “prijestolnice smeća” 

“Mi u Mostu znamo kako treba postaviti sustav gospodarenja otpadom. Da nas se slušalo u Zagrebu, kada smo krenuli na Krku, uštedjeli bismo plastike i papira za milijardu kuna u 12 godina”, dodao je.

Dobrović je uvjeren da se u zbrinjavanju otpada može napraviti zavidan skok, a Zagreb umjesto “prijestolnice smeća” postati “prijestolnicom održivog gospodarenja otpadom”.

Ratko Bedeković, predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševac i kandidat za dogradonačelnika, ustvrdio je kako je sitaucija s Jakuševcem neodrživa.

“Nalazimo se na mjestu zločina. Ustav svim građanima jamči pravo na čisti i zdrav okoliš, a ovdje kad počne puhati vjetar mještani moraju zatvarati prozore dok smrad osjeća i veći dio stanovnika Novog Zagreba. To je neodrživo i zato sam se uključio u kampanju, više ne smijemo dozvoliti da se pred našim očima radi devastacija i ekološki zločin, da ljudi umiru od karcinoma”, rekao je Bedeković.

U Zagrebu imamo pravnu anarhiju, pravosudni sustav ne funkcionira, istrage traju godinama, a dok završe još će barem 50 Jakuševčana umrijeti od karcinoma, upozorio je Bedeković.

Rješenje vidi u ekološkom sustavu gospodarenja otpadom koji treba pokrenuti što prije, budući da na Jakuševcu ima mjesta za odlaganje smeća još najviše tri-četiri godine.

Komentiraj