Škoro izjavio da na Mirogoju postoji spalionica biootpada, evo što kažu iz Gradskih groblja

Kandidat Domovinskog pokreta za gradonačelnika Zagreba Miroslav Škoro u nedjelju je u debati s Tomislavom Tomaševićem (Možemo!) na N1 televiziji izjavio da u Zagrebu postoji spalionica u kojoj se spaljuje biootpad.

Iz Gradskih groblja su za N1 poručili da se ondje spaljuju samo posmrtni ostaci pokojnika.

“U kremacijskoj peći na Krematoriju spaljuju se samo posmrtni ostaci pokojnika”, naveli su i podsjetili na Članak 2 Pravilnika o gospodarenju medicinskim otpadom, u kojem stoji: ‘Patološki otpad su dijelovi ljudskog tijela, amputati, tkiva i organi odstranjeni tijekom kirurških zahvata, tkiva uzeta u dijagnostičke svrhe, placente i fetusi te drugi anatomski otpad definiran od strane stručnog osoblja u zdravstvu kao patološki otpad, te koji zbog etičkih razloga zahtjeva posebne uvjete gospodarenja kad potječe iz humane medicine’.

Ističu i da je u Članku 20 navedeno da je ‘zabranjeno kladištenje patološkog otpada izvan zdravstvene ustanove, groblja ili krematorija, te zbrinjavanje patološkog otpada mora se provoditi pod posebnim uvjetima spaljivanjem u krematorijima ili zakapanjem u groblja’.

Iz Gradskih groblja su poručili da od ovlaštenih prijevoznika preuzimaju samo patološki otpad radi kremiranja. “U praksi radi se o dijelovima ljudskog tijela, tkivima ili organima odstranjenim tijekom kirurških zahvata koje nastaju u bolnicama tijekom pružanja zdravstvene zaštite. Podružnica Gradska groblja ne preuzima i ne spaljuje medicinski i sanitetski materijal”, naveli su u odgovoru za N1.

Miroslav Škoro je, podsjetimo, u nedjelju rekao da postoji spalionica u kojoj se spaljuje otpad. “Raspitajte se, vi ste zeleni ne ja. Spaljuje se. Na Mirogoju”, rekao je Škoro Tomislavu Tomaševiću.

“Škoro je rekao da će postepeno zatvoriti spalionicu komunalnog otpada, koju je Bandić najavljivao 15 godina. Bila je spalionica na Jakuševcu, koja je izgorjela u onom strašnom požaru. U tom smislu, spalionice u Zagrebu nema, ja ne znam o kakvim spalionicama on priča”, rekao je u ponedjeljak Tomašević na konferenciji za medije.

Komentiraj