Sjednica zagrebačke Gradske skuštine online, oporba u Staroj vijećnici

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine u utorak se održava online, no 15-tak oporbenih zastupnika na online sjednici sudjeluju smješteni u dvije dvorane Stare gradske vijećnice, a održali su i konferencije za novinare, da bi, kako kažu, omogućili da ih javnost čuje.

Konferencije za novinare održali su potpredsjednik Gradske skupštine Matej Mišić iz SDP-a, predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš, predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika Renato Petek i predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević.

Svi su oni nezadovoljni što se sjednica zagrebačke Gradske skupštine održava online. Upozorili su na neke od točaka dnevnog reda, kao što je ona o osnivanju društva “Blok Kvatrić”, odnosno Bloka Badel, koju je na dnevni red skupštinske sjednice predložio gradonačelnik Milan Bandić, a za koju oporbeni zastupnici smatraju da je “Mali Manhattan”.

Konferenciju za novinare je ispred Stare gradske vijećnice održao i predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras, koji nije gradski zastupnik pa se novinarima nije mogao obratiti u prostoru vijećnice.

Tomašević je novinarima rekao da je u dvije dvorane Stare gradske vijećnice oko 15 gradskih zastupnika iz oporbe koji također na sjednici sudjeluju online.

“Ukoliko je već predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet (HDZ), uz naše protivljenje, donio odluku da ova sjednica bude online, mi smo tražili da se mi možemo fizički okupiti uz epidemiološke mjere”, rekao je Tomašević novinarima. Dodao je da ih je samo 15 u dvije dvorane tako da bi među zastupnicima mogao biti i veći razmak od propisanih dva metra.

Kaže da na taj način mogu pratiti sjednicu, ali se i dogovarati jer je poanta parlamentarne rasprave “da se možete koordinirati i s drugim kolegama iz oporbe, da možete surađivati, da imate neku zajedničku taktiku, a to ne možete raditi, ili jako teško možete raditi, ako ste online”.

Tomašević je rekao da je drugi razlog zašto su oporbeni gradski zastupnici došli u Staru gradsku vijećnicu i taj da mogu i novinari doći, da oporba može novinarima  davati izjave i s njima to komentirati; jer, upitao je Tomašević, kako bi to izgledalo da su novinari u svojim redakcijama i prate online sjednicu zagrebačke Gradske skupštine.

Smatra da su, kada se sjednica održava online, puno lakše mogućnosti manipulacije.

Kaže da online sjednicu Gradske skupštine ujutro prati više od 100 ljudi, a od toga je oko 40-ak gradskih zastupnika. Kaže da se ljudi stalnu uključuju i isključuju, ne radi im veza, prebacuju se s mobitela na laptop, tako da je to dosta kaotično. Kad je glasanje zastupnici se nekad ne stignu uključiti na vrijeme, pa onda bude manji broj, kaže Tomašević.

Za novinare je u Staroj gradskoj vijećnici također osigurana jedna dvorana iz koje oni prate tu online skupštinsku sjednicu.

Komentiraj