Luka Stanzl/PIXSELL

SJEDNICA VLADE Poništena odluka o nabavi borbenih aviona

U ponedjeljak je u Banskim dvorima održana sjednica Vlade sa samo jednom točkom dnevnog reda – stavljanje izvan snage Odluke o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona.

Uvodno je, nakon premijera Plenkovića, govorio ministar obrane Damir Krstičević. Podsjetio je na kronologiju događaja vezano uz pokušaj nabave borbenih aviona od Izraela. “Sve smo napravili ispravno, nema odgovornosti s hrvatske strane”, rekao je Krstičević.

Predložio je da se donese odluka o prestanku važenja odluke o nabavi borbenog aviona i da nakon toga MORH poništi natječaj. “”Mi ćemo napraviti temeljitu analizu svih razloga zbog čega je došlo do određenih problema u realizaciji projekta koji je rezultirao u konačnici eksplicitnim stavom Izraela, putem njihovog Generalnog direktora koji je boravio u Zagrebu i kojeg sam osobno primio da bih izravno mogao steći dojam zbog čega se to dogodilo… Poruka je suprotna od onoga što je Izrael preuzeo kao odgovornost, da pribavi suglasnost za transfer tehnologije trećoj strani koji je nužan u ovakvim situacijama od vlasti SAD-a… To izrael nije bio u stanju ispuniti i zato je obavijest bila ključni razlog zašto donosimo ovu odluku. Nakon temeljite analize i stečenog iskustva dobivenog u procesu mi ćemo donositi daljnje procjene i odluke kako zadržati sposobnost vojnog zrakoplovstva, kako ga modernizirati i kako definirati novi model kojim bismo pristupili nabavi višenamjenskih borbenih aviona koji su potrebni RH i za koji postoji volja svih ključnih institucija RH da se realizira i završi. Predlažem da donesemo odluku, a da sve daljnje aktivnosti dogovaramo međuresorno i s drugim institucijama, kao što smo radili i do sada”, rekao je premijer.

Ranije je u Vili Prekrižje održana sjednica Vijeća za obranu, na kojoj je predstavljeno izvješće o nabavi vojnih aviona.

Vijeće za obranu preporučuje Vladi da definira novi model nabave aviona

Hrvatska vlada, podsjetimo, objavila je prošli tjedan da će poništiti odluku o nabavi borbenih aviona F-16 Barak, nakon što je izraelsko izaslanstvo ranije tijekom dana izvijestilo hrvatsku stranu da nije uspjelo ishoditi dopuštenje SAD-a za prodaju tih aviona Hrvatskoj nakon čega je Vlada objavila da će poništiti Odluku o nabavi borbenog aviona, ali ostaje privržena nastavku modernizacije HRZ”, stoji na Twitteru hrvatske vlade.

Hrvatska je za 2,9 milijardi kuna trebala kupiti 12 rabljenih zrakoplova F- 16 Barak, odnosno modificiranih izraelskih verzija izvorno američkih zrakoplova.

Komentiraj