Patrik Macek/PIXSELL

SJEDNICA VLADE Hrvatska Vlada predstavlja proračun

Hrvatska Vlada na današnjoj će, sedmoj, sjednici predstaviti prijedlog proračuna za ovu godinu.

Prijenos uživo:

Premijer Tihomir Orešković na početku sjednice rekao je kako je proračun vrlo kvalitetan, te da ga je podržala i Europska komisija.

Ministar financija Zdravko Marić predstavlja glavne točke proračuna. Ističe da se radi o velikom dokumentu, te napominje da ga je Vlada donijela ni dva mjeseca nakon dolaska na vlast. Ministar financija dodao je kako se prezentacija proračuna u velikoj mjeri podudara s projekcijama proračuna predstavljenim krajem veljače.

Planira se rast BDP-a od 2%, rast zaposlenisti od više od 1%, te ukupni prihodi od 114,9 milijardi kuna. Planirani rashodi su 122,4 milijarde kuna, dok je planirani deficit 7,9 milijardi kuna, za kojeg Marić dodaje da je najmanji planirani defivit od 2008. godine.

Porezni prihodi bi trebali rasti oko jedan posto, najviše se očekuje od PDV-a u iznosu od 44 milijarde kuna. Porez na dohodak trebao bi proračunu donijeti 2 milijarde kuna. Planirani doprinosi socijalnog i mirovinskog planirani su 22 milijarde kuna. Ostali prihodi, prihodi od imovine i pristojbi trebali bi iznositi 13 milijuna kuna, a prihodi od prodaje nefinancijske imovine oko 600 milijuna kuna.

Kazao je i kako neće smanjivati mirovine ni plaće. Uštede, dodaje, znače racionalizaciju korištenja proračunskog novca.

Premijer Orešković rekao je kako su apsorbirali 2,5 milijarde kuna, te dodao da je uvjeren da će se hrvatski rejting početi mijenjati kroz godinu dana. “Vlada je utvrdila prijedlog proračuna za 2016. godinu, s projekcijama za 2017. i 2018. godinu i upućujemo ga na Sabor”, poručio je premijer.

Komentiraj