Sirova crna rotkva pomaže u održavanju zdravlja organizma

Screenshot YouTube

Crna rotkva (Raphanus sativus L. var. niger) obiluje antioksidansima, mineralima, vitaminima i prehrambenim vlaknima, piše portal vitamini.hr.

Ova zaboravljena namirnica ima papreni okus, spada u obitelji kupusnjača i ima mnoge zdravstvene prednosti. Korijen crne rotkve, u svježem stanju, na 100 grama namirnice osigurava oko 15 mg vitamina C.

Sok od naribane crne rotkve, pomiješan s medom, je poznati pripravak i u narodnoj se medicini koristi u liječenju bolesti dišnih puteva, poput lakših oblika kašlja i bronhitisa. Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Phytotherapy Research su pokazali da konzumacija ovog povrća može popraviti oštećenja epitelnih stanica crijeva te smanjiti upalu. Crna rotkva pokazuje i povoljan učinak na zdravlje jetre.

Studija objavljena u časopisu Journal of Biomedicine and Biotechnology proučavala je utjecaj soka od crne rotkve na žučne kamence i razinu masnoća u krvi kod miševa. Za potrebe studije miševi su hranjeni prehranom koja potiče razvoj žučnih kamenaca, povećava razinu kolesterola i triglicerida te smanjuje razinu dobrog HDL kolesterola u krvi. Miševi su zatim šest dana dobivali sok crne rotkve, a rezultati su pokazali smanjenje kolesterolskih žučnih kamenaca, smanjenje razine kolesterola i triglicerida u krvi te povećanje razine HDL kolesterola.

Crna rotkva se najviše konzumira tijekom zimskih mjeseci i to u sirovom obliku, većinom kao sastavni dio salata. Postoje mnogi kulinarski recepti, koje ovo povrće predstavljaju u raznim ukusnim jelima.

Komentiraj