EPA/YOUSSEF BADAWI

Sirijski mediji: Islamska država koristi bojni plin iperit

Državni sirijski mediji optužili su u utorak militante Islamske države da u borbi protiv vladinih snaga koriste bojni otrov iperit (‘mustard gas’), prenosi BBC. Vladine snage napadnute su u zračnoj bazi u gradu Deir al-Zour koju Islamska država pokušava osvojiti.

“Militanti Daesha napali su zračnu bazu Deir al-Zour raketama s iperitom, zbog čega se nekoliko ljudi ugušilo”, objavila je u ponedjeljak navečer sirijska novinska agencija Sana. Prošlog mjeseca militanti Islamske države koristili su iperit u iračkom gradu Tazi, kao i u borbama s pobunjenicima u Marei u Siriji, te boreći se s Pešmergama u sjevernom Iraku prošle godine.

U utorak se pojavila i vijest kako su pobunjenici srušili sirijski vojni zrakoplov iznad provincije Aleppo. Još nepotvrđena izvješća govore da su militanti Nusra Fronte zarobili jednog člana posade. Reuters javlja kako je pilota otela skupina povezana s al-Qaedom. Sirijska državna televizija objavila je kako je avion srušen raketom zemlja-zrak te kako je operacija spašavanja u tijeku.

Komentiraj