Sindikati pesimistični uoči novog sastanka s Vladom, STIPIĆ ‘Ili ćemo dobiti što zahtijevamo ili će Vlada brutalno ugušiti ovaj štrajk’

Sindikalni čelnici su pesimistični uoči novog sastanka s Vladom. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec u Dnevniku Nove TV je komentirao kako očekuje “neku ponudu Vlade, ali prema onome što je ministar Josip Aladrović izjavio, nema nade da će se išta promijeniti”.

Na upit o kompromisu na koji bi sindikati bili spremni pristati, Mihalinec je naglasio kako su se sindikati oko pitanja kompromisa izjasnili na sastanku 5. studenoga te kako od tada nisu imali novi sastanak.

Na pitanje jesu li sindikati spremni na kompromis ili ostaju pri svojim zahtjevima, Mihalinec je kazao kako su se oko pitanja kompromisa izjasnili na sastanku 5. studenoga.

“Sve što smo čuli od Vlade je to da oni neće odustati od svog prijedloga da će se sljedećih šest mjeseci baviti sustavom plaća, iako ni sami ne znaju kako. Tek nakon toga će možda donijeti neku odluku o povećanju koeficijenata za dva posto”, kazao je Mihalinec, dodavši kako bi im bio prihvatljiv dogovor dinamike postizanja njihovog cilja od povećanja koeficijenata za 6,11 posto te je podsjetio kako je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak lobirala u vladi za ciljeve sindikata.

Mihalinec je izjavio i kako će sindikati u srijedu i četvrtak svoj dopis prezentirati svim saborskim zastupnicima dijeleći im letke kojima ih pozivaju da ne glasaju za proračun u kojem nema selektivnog pristupa plaćama u obrazovanju. Dodao je i da su spremni obavijestiti posjetitelje kongresa Europske pučke stranke o tome kako izgleda socijalni dijalog u Hrvatskoj.

Mihalinčev kolega Vilim Ribić, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, za RTL Danas je potvrdio da su sindikati od Vlade dobili poziv na sastanak u srijedu u 16.30. Ne nada se ničemu, a naglasio je da je i vrlo pesimističan, pogotovo ako Vlada nastavi, kako kaže, “pokazivati mišiće, personalne taštine i animozitet”.

“Ovdje se radi o kvaliteti političke prosudbe: 80.000 ljudi je u štrajku, tu su njihove obitelji. Ne može se tim ljudima inatiti, ne smije ih se poniziti, treba im sačuvati dostojanstvo”, poručio je Ribić.

Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod gostovao je u RTL Direktu, gdje je poručio kako smatra da je obaveza Vlade da svake godine prije donošenja proračuna pregovara o osnovici.

Objasnivo je i zahtjev sindikata javnih službi o povećanju osnovice 3+3+3 posto.

”Vladina ponuda je bila 2+2+2, s jedne strane, odnosno odmah je krenulo krivo, naime, naš premijer Andrej Plenković je to onako objavio urbi et orbi sindikatima i onda je valjda očekivao da će to na tome i ostati. Međutim, to nije tako. Pregovori znače približavanje polazišnih pozicija dviju strana – vidimo što zahtijevaju sindikati, vidimo što nudi Vlada”, kazao je Stipić, dodavši da zaposlenici s 35 i više godina staža još uvijek nemaju plaću koju su imali prije pet, šest godina, odnosno da su u mirovinu otišli s 500 do 600 kuna manjom plaćom nego prije nekoliko godina.

Naglasio je i kako pregovori s Vladom nisu dobro krenuli.

“Moglo bi se zaključiti da se našoj Vladi ne žuri, kao da svaki dan štrajka ne znači najmanje 200.000 izgubljenih sati – sati koje će trebati nadoknađivati, sati koje su učenici izgubili”, smatra Stipić koji je podsjetio da školski sindikati od početka zagovaraju da sve što prije završi, ali da su “za dogovor potrebne dvije strane”.

”Ili ćemo mi ostvariti ono što zahtijevamo ili će Vlada morati brutalno ugušiti ovaj štrajk. Ja ne vidim treću mogućnost”, poručio je Stipić.

Komentiraj