Selak-Raspudić: “Preuzmite odgovornost i platite testiranje studentima ako plaćate profesorima”

Saborska zastupnica Marija Raspudić Selak (Most) pozvala je u četvrtak premijera Andreja Plenkovića i ministra Radovana Fuchsa da preuzmu odgovornost za epidemiološke mjere i studentima koji se nisu cijepili plate testiranje kako bi mogli pohađati nastavu bez dodatnih troškova.

“Pozivam Plenkovića i resornog ministra Fuchsa da preuzmu odgovornost za epidemiološke mjere koje donosi parapolitičko tijelo Stožer civilne zaštite, kojem su oni dali legitimitet, i da plate testiranje studentima koji se nisu cijepili kako bi mogli pohađati nastavu bez da im se nameće dodatni trošak koji si ne mogu priuštiti, zbog čega su prisiljeni na cijepljenje i stavljeni u nepovoljniji položaj u odnosu na ostale hrvatske građane”, rekla je Selak Raspudić na konferenciji za novinare.

Ustvrdila je da se na studentima prelama sva nelogičnost i diskriminatornost covid potvrda.

“Kada je uvedena mjera obaveznih covid potvrda za državne i javne službenike pojavilo se pitanje njezine primjene na studente jer ako je ne moraju platiti, mjera nije epidemiološka i virus se nesmetano širi, a ako je moraju imati, tko će to platiti. Ako je moraju sami platiti, diskriminirani su u odnosu na ostale građane, a ako je država plati, privilegija je u odnosu na ostale građane jer se njome mogu koristiti i druge institucije”, kazala je.

Umjesto da riješi ovaj problem, Vlada je postupila krajnje neodgovorno i odlučila ga zaobići pa su se krajnje cinično pozvali na autonomiju fakulteta. Koja je to institucijska autonomija kada je u pitanju poštivanje epidemioloških mjera, a ako se njihovo poštivanje ostavlja na volju institucijama, slijedom koje logike bi one trebale biti obavezne za bilo kojeg građanina, zapitala je Selak Raspudić.

Potpuni kaos na terenu

Odluka da studenti ne moraju imati covid potvrde i da fakulteti samostalno o tome mogu odlučiti proizvela je potpuni kaos na terenu i dovela do primjene različitih pravila o testiranju studenata, a brojni su studenti primorani da sami plaćaju svoje testiranje, upozorila je.

Studenti za koje je virus manje rizičan zbog njihove dobi, koji su u materijalno nepovoljnijoj situaciji jer se još nisu financijski osamostalili moraju sami plaćati testiranje, dok je profesorima, bogatijima i ugroženijima ono besplatno. I to u zemlji koja se voli nazivati zemljom znanja i koja će navodno povećati izdvajanja za znanost, kaže zastupnica.

Selak Raspudić je zatražila od Plenkovića i Fuchsa da hitno riješe taj problem, ako inzistiraju na covid potvrdama da ujednače praksu fakulteta omogućavanjem besplatnog testiranja svim studentima kako bi mogli ravnopravno i nesmetano nastaviti svoje studiranje.

“Pozivam i rektore svih sveučilišta da pomognu u rješenju ove situacije, dekane da izađu ususret studentima i profesore da se solidariziraju sa studentima i spriječe ovakav tip očite diskriminacije. Pozivam i sve studente da se nadiđu međusobne razlike u stavovima i da se ujedine protiv nepravednog i nelogičnog sustava”, poručila je Selak Raspudić.

Komentiraj