Selak Raspudić: “Most neće više nuditi eksperimente poput Tihomira Oreškovića”

Nositeljica Mostove liste u 1. izbornoj jedinici Marija Selak Raspudić na predstojećim parlamentarnim izborima imati će težak zadatak s obzirom da će se kao politički anonimus suprotstaviti predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, prdsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću, i Zlatku Hasanbegoviću iz Domovinskog pokreta.

Selak Raspudić je u razgovoru za RTL poručila kako im je cilj rješavanje sustavne korupcije u državi i naglasila kako ovaj put Most neće eksperimentirati kao u slučaju bivšeg premijera Tihomira Oreškovića.

Mišljenja je da Hrvatska spava i zato su išli sa programom “Hrvatska se budi”

“Pa iz svih podataka i opće letargije koja vlada, ako se sjetimo da prethodnim parlamentarnim izborima pristupilo samo 52 posto naših građana i da je kontinuirano naš najpopularniji političar Nitko, onda je jasno da je Hrvatska uspavana.”

Borba protiv korupcije prioritet

“Borba protiv korupcije je jedna sustavna borba i mora se odvijati u svim segmentima. Budući da korupcija kapilarno prožima čitav naš sustav, prvenstveno treba staviti naglasak na pravosuđe, ali treba paziti i na druge sektore”, kazala je Selak Raspudić u razgovoru za RTL.

“Mnogo toga bismo napravili u pravosuđu”, kazala je na pitanje da konkretizira mjere. “Prvo što je potrebno, mada su sve te mjere retroaktivne, su bolji zakoni, ali ne u smislu kreacije novih zakona, nego u smislu transparentnosti donošenja zakona. Sada imamo poplavu novih zakona, takoda otprilike u svakom sazivu Sabora promijenite onaj broj zakona koliko ih uopće imamo. Nama treba transparentnost na svim razinama.”

Reforma obrazovanja

“Obrazovanje nam je zaista u fokusu i nikad se više ne smije ponoviti ova situacija koja će na kraju koštati HDZ vlasti, a to je da je obrazovanje, ključni sektor, sektor budućnosti, postalo predmetom političke trgovine. Mi nudimo racionalnu strategiju, dakle prva stvar koja nedostaje svima nama je mogućnost konstruktivnosti. Da bismo ozbiljno razgovarali o obrazovanju, moramo imati u vidu da ne možemo stihijski svaki put mijenjati obrazovni sustav kako koji ministar dođe. Obrazovanje se do te mjere estradiziralo da svaki ministar misli da na njemu mora ostaviti pečat, neki tip eksperimenta na Šuvarovom tragu.”

“Moramo se prvo vratiti u tračnice, napraviti nepristranu evaluaciju dosadašnje reforme, vidjeti može li što od nje ostati, ali usprotiviti se onim netransparentnim odlučivanjima koja su se u njoj događala, čak i uvođenje informatizacije bez pedagoškog standarda, da bismo mogli govoriti o promjenama u sustavu.”

 

Komentiraj