SDP napao Stožer, Plenković odmah uzvratio

SDP je u nedjelju prozvao Nacionalni stožer civilne zaštite zbog konfuzije, doprinosa širenju koronavirusa i premalog broja testiranja, zahtijevajući da se svi HDZ-ovi članovi maknu iz Stožera te da institucije svim biračima omoguće pristup biralištima 5. srpnja.

“Pozivamo sve institucije zadužene za provedbu nadolazećih izbora da osiguraju svim našim građanima siguran pristup biralištima. Također, pozivamo ih da osiguraju potrebnu zaštitnu opremu kako bi se maksimalno umanjio rizik zaraze“, rekao je predsjednik SDP-ova Središnjeg savjeta Branko Grčić na konferenciji za medije o zdravstvenoj i sigurnosnoj situaciji u RH.

Grčić je ustvrdio da su kontroverzne odluke Stožera počele iritirati javnost što je, kaže, dovelo do pasivizacije stožera, čime je otvoren put nekontroliranom širenju koronavirusa.

Politika se mora maknuti iz Stožera, posebno HDZ-ovci

“Stoga je naš zahtjev je da se politika mora maknuti iz stožera i prepustiti isključivo struci da vodi cijeli proces. Posebno se moraju maknuti svi HDZ–ovi članovi stožera koji se trenutno nalaze kao kandidati na izbornim listama“, poručio je Grčić.

Posebno je kritizirao dvostruke kriterije u definiranju pravila samoizolacije i podsjetio je da je čak 85 posto građana ocijenilo neodgovornom odluku predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića da ne ode u samoizolaciju.

Na kritike SDP-a vrlo je brzo odgovorio predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, izjavivši “kako mu je žao žao što SDP kao oporbena stranka u kampanji nastoji poništiti kredibilitet Nacionalnog stožera civilne zaštite i stručnjaka koji u njemu sudjeluju”.

Nakon druženja s članovima i simpatizerima stranke u Slatini, Plenković je na upit novinara o kritikama SDP na račun Stožera kazao kako u njemu  sudjeluju epidemiolozi, infektolozi, virolozi, ljudi koji su eksperti.

Nije dobro ako nam političari, nadrijeliječnici počnu dijeliti savjete 

“Nije dobro ako nam političari, nadriliječnici i specijalisti drugih disciplina počnu dijeliti savjete, umjesto da slušaju one koji su nam pomogli da savladamo koronavirus u prvom valu njegova izbijanja, veljači, ožujku i travnju”, poručio je.

Za razliku od takvih, ocijenio je, u Vladi su se pokazali u očuvanju javnozdravstenog sustava, smanjenju zaraze. velikom broju iziječenih.

“U ovom trenutku imamo nešto povećani broj zaraženih, ali kao i cijeli svijet, u vremenu koje je pred nama, morat ćemo balansirati između zaštite zdravlja te održavanja ekonomije i turizma”, naglasio je Plenković.

Komentiraj