HINA

SDP predlaže Miljenića za predsjednika, a Marasa za člana povjerenstva za Agrokor

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk najavio je u petak da će predložiti da predsjednik istražnog povjerenstva za Agrokor bude Orsat Miljenić, a još jedan član koji pripada SDP-ovoj kvoti Gordan Maras.

Ako ih vladajući odbiju, neće biti ni povjerenstva ni izbora ustavnih sudaca, kazao je.

Rekao je i da će Klub SDP-a predložiti amandaman te da se nakon konzultacija s ostalim oporbenom strankama o devetom članu povjerenstva već danas mogu izglasati i istražno povjerenstvo i tri suca Ustavnog suda. Ponovio je kako SDP-u nije problematično to što predlažu bivše ministre jer, ističe, “naši se ministri nemaju čega stidjeti ni sramiti u tom povjerenstvu”.

Nije htio komentirati informaciju da je prvobitni prijedlog predsjednika stranke Davora Bernardića bio da povjerenstvo vodi Franko Vidović, rekavši da su Miljenić i Maras Bernardićevi prijedlozi koje je Klub prihvatio bez rasprave.

Dodao je i da je i “za svih 36 zastupnika postojala mogućnost da budu predsjednici povjerenstva”.

Upitan što će s HDZ-ovim stavom da u povjerenstvu ne žele imati bivše ministre, Bauk je kazao da onda HDZ za njih neće glasati pa povjerenstva neće ni biti, ali ni novih ustavnih sudaca.

Upitan je li primjereno da kao bivši ministri budu članovi povjerenstva, uzvratio je protupitanjem: “Što? Da im stavimo žute trake?”.

Mogućnost da budu pozvani kao svjedoci i situaciju da se zbog svojih bivših funkcija nađu u sukobu interesa popratio je komentarom da će o tome tko će biti svjedoci odlučiti povjerenstvo te da u tom slučaju postoji jasna procedura. Uostalom, vladajući imaju većinu, mogu o svemu odlučivati i mogu pred povjerenstva pozvati de facto sve.

Može li zamisliti situaciju da član povjerenstva Gordan Maras ispituje svjedoka Gordana Marasa, pitali su novinari, na što je Bauk kazao kako misli da to po Poslovniku i zakonu nije moguće.

Ako Sabor izabere Marasa za člana povjerenstva, bit će, a ako ga ne izabere, onda neće, poručio je.

Što se tiče glasanja o ustavnim sucima, Bauk je kazao kako je jasno za što je potrebna manja većina i što se može prije izabrati te da se zna tko nakon izbora može opstruirati i rad povjerenstva i nakon izbora ustavnih sudaca izbor povjerenstva. HDZ s partnerima ima većinu u povjerenstvu i oni će usmjeravati rad povjerenstva i to im je dovoljan mehanizam da spriječe ono što je Cvitan rekao da misli da se neće dogoditi, a to je utjecaj na rad istražnih tijela, kazao je Bauk.

Predložit ćemo, najavio je, sukladno dogovoru s HDZ-om, da povjerenstvo “u punom kapacitetu počne s radom 30. listopada”.

Komentiraj