Scholz: “Podrška EU Ukrajini vrlo važan znak za Kijev i Moskvu”

Autor:

epa11026611 German Chancellor Olaf Scholz at the German parliament 'Bundestag' in Berlin, Germany, 13 December 2023. German Chancellor informed the parliamentarians in a government statement on the European Council on 14 and 15 December 2023, taking place in Brussels.  EPA/CLEMENS BILAN

EPA/CLEMENS BILAN

Konsenzus o odlukama koje bi išle u korist Ukrajine na summitu EU-a u Bruxellesu bio bi “vrlo važan znak” za Kijev i Moskvu, rekao je u četvrtak njemački kancelar Olaf Scholz uoči početka samita EU.

Čelnici EU-a okupljeni u Bruxellesu moraju jednoglasno odlučiti hoće li otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom i pružiti Kijevu dugoročnu financijsku pomoć u vrijednosti do 50 milijardi eura.

Mađarski premijer Viktor Orbán više je puta prijetio da će staviti veto na ove odluke.

“Važno je da se ovdje pošalje jasan znak podrške. Znak koji je usmjeren hrabrim građanima Ukrajine koji brane svoju zemlju”, rekao je Scholz.

“Ali signal koji je također usmjeren prema ruskom predsjedniku, koji mora znati da ne može računati na to da će Europska unija i njezine države članice smanjiti potporu Ukrajini”, kazao je njemački kancelar.

Mađarski premijer Viktor Orban još se jednom, uoči početka samita, jasno usprotivio otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom i rekao da se o tome može razgovarati tek kada Kijev ispuni potrebne uvjete. Orban se također protivi i paketu pomoći od 50 milijardi eura za Ukrajinu za razdoblje do 2027.

S obzirom na mađarsko protivljenje ključnim odlukama za EU, očekuje se da bi ovaj samit mogao dugo trajati.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.