SAVJETOVANJE I POMOĆ POBUNJENICIMA Amerikanci šalju specijalce u Siriju

Pixabay

Sjedinjene Američke države poslat će kopnene snage u Siriju po prvi put kako bi savjetovali i pomagali pobunjencima koji se bore protiv Islamske države, izjavilo je nekoliko dužnosnika u petak, a prenosi CNN.

Visoki dužnosnik u administraciji američkog predsjednika rekao je kako će SAD poslati ‘manje od 50’ specijalaca na teritorij koji je pod kontrolom Kurda u sjevernoj Siriji. Oni će pomoći lokalnim kurdskim i arapskim snagama u logistici i planiranju. Ovo je najznačajnija eskalacija u američkoj kampanji protiv Islamske države.

SAD će poslati i avione A-10 i F-15 u zračnu bazu u Turskoj, odakle će izvoditi zračne napade u Siriji. Predsjednik Barack Obama, navodi CNN, odobrio je i povećanje vojne pomoći Jordanu i Libanoni u borbi protiv Islamske države.

Obama je dugo odolijevao slanju američke kopnene vojske u borbu protiv ISIS-a u Iraku i Siriji, ali je i povećao uključenost SAD-a u borbi otkako je 2014. pokrenuo zračne napade. Prema dužnosnicima, američki bi specijalci u Siriju trebali krenuti u sljedećih nekoliko dana, a ne očekuje se kako će se naći na prvoj crti borbe.

Komentiraj