SASTANAK U LONDONU: Plenković i Johsnon žele jačati odnose Hrvatske i Velike Britanije

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u pondjeljak u Londonu s britanskim kolegom Borisom Johnsonom.

“Razgovarali smo o bilateralnim odnosima Velike Britanije i Hrvatske te o daljnjem tijeku pregovora između EU i Ujedinjene Kraljevine o budućem partnerstvu i novim odnosima. Pozvao sam premijera Johnsona da posjeti Hrvatsku. On je čovjek koji dobro poznaje Hrvatsku, bio je više puta privatno u RH na ljetovanju s obitelji, a posjetio je RH i kao ministar vanjskih poslova u svojoj ranijoj ulozi. On je sa zadovoljstvom prihvatio poziv i nastojat ćemo pronaći pravi trenutak kada da se taj posjet dogodi”, rekao je Plenković nakon sastanka.

Dodao je da su dogovorili da nastave jačati odnose između dviju zemalja u gospodarskom pogledu. “Dakle trgovinska razmjena, da povećamo njen volumen, da povećamo ulaganja, u području kulture, isto tako osobito da jačamo suradnju u području sigurnosti i obrane. Mi smo i dalje partneri i saveznici u okviru NATO-a i s te strane želimo jačati odnose s ujedinjenom Kraljevinom”, dodao je Plenković, kako prenosi HRT.

Predsjednik hrvatske Vlade kazao je da će ujedno voditi računa ‘u domeni novih ugovornih odnosa između UK i EU da upravo za vrijeme hrvatskog predsjedanja, ne samo da uspijemo mandat za pregovore s UK, o čemu se vode pregovori baš ovog trenutka, dok smo mi u Londonu, u Bruxellesu na razini veleposlanika, a sutra na razini Vijeća za opće poslove, razgovarat će se o tome mandatu.’.

Naglasio je da je pozicija Hrvatske jasna – želi nastavak ugovornih, uređenih odnosa i to u svim područjima: trgovina, gospodarstvo, vanjska politika, sigurnost, obrana, upravljanje uopće našim odnosima.

“Rok koji imamo za ispregovarati nove ugovorne odnose je relativno kratak. Pozicija koju je UK do sada signalizirala, a to je premijer Johnson i danas ponovio, je da oni nemaju namjeru tražiti produljenje toga roka”, dodao je Plenković.

Komentirao je i potencijal Srbije za ulazak u Europsku uniju. “Svaka od zemalja ima svoje konkretne zadaće i svoj put prema EU. Srbija je već otvorila dosta poglavlja, neke je i privrmeeno zatvorila. Predstoji još jako puno reformi koje moraju ispuniti. Kosovo je još u drugom položaju. Ovih šest zemalja možemo podijeliti u skupine: Crnu Goru i Srbiju koje već pregovaraju, Albaniju i Sjevernu Makedoniju koje sada očekuju odluku o početku pregovora i BiH i Kosovo koje tek trebaju ići prema toj fazi. Postoje otvorena bilateralna pitanja primjerice odnosa između Srbije i Kosova koji su već godinama na dnevnom redu i tu se očekuje napredak u njihovim odnosima koji će omogućiti dinamiku i jedne i druge zemjlje prema EU”, objasnio je.

Komentiraj