ŠAREC: “Za izostanak dogovora EU-a krive Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska”

Odgovornost za neuspješan sastanak čelnika 27 zemalja članica EU-a na kojemu u petak u Bruxellesu nije došlo do kompromisnog dogovora o višegodišnjem proračunu, slovenski premijer pripisao je čelnicima Austrije, Danske, Nizozemske i Švedske.

Izvanredni sastanak čelnika 27 zemalja članica EU-a završen je u petak navečer bez dogovora o novom višegodišnjem proračunu. Ni najnoviji prijedlog Europske komisije da sljedeći sedmogodišnji proračun EU-a bude 1,069 posto bruto nacionalnog dohotka nije dobio potporu čelnika.

Marjan Šarec je nakon neuspješnog samita novinarima kazao da su se te četiri zemlje, koje u zajednički proračun više uplaćuju nego iz njega primaju, zalagale da se uplate u zajednički proračun EU-a u razdoblju od 2021. do 2027. limitiraju na najviše 1 posto.

Zbog država koje su inzistirale na tom ograničenju pregovori su se prekidali i odgađali cijeli dan i do dogovora nije došlo, rekao je Šarec.

“S manje (sredstava) se ne može napraviti više”, kazao je novinarima nakon sastanka slovenski premijer u ostavci, dodavši da se neformalna skupina Prijatelja kohezije, u kojoj je Slovenija, kao i Hrvatska, zalaže za ambiciozniji financijski plan, i veći od prijedloga koji je iznijela Europska komisija.

Šarec nedostatnim smatra prijedlog Europske komisije i tvrdi da bi Slovenija u tom slučaju izgubila 24 posto sredstava za kohezijsku politiku u odnosu na iznos koji joj je odobren  zadnjim višegodišnjim proračunom.

Komentiraj