Sanja Musić, žena kandidata Milanovića, nagrađena u Bruxellesu

Tim Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na čelu s doc.dr.sc. Sanjom Musić Milanović, upravo je nagrađen u Bruxellesu, javlja N1.

Projekt Sanje Musić Milanović “Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece” prepoznat je kao jedan od 16 najboljih modela dobre prakse iz resora zdravstva, edukacije i sporta.

Projekt „Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece“ osmišljen je kako bi pomogao očuvati prirodni pokret i naviku redovite tjelesne aktivnosti, s kojom su djeca krenula u školu, u uvjetima u kojima ne postoji prostor namijenjen za provedbu tjelesne aktivnosti, odnosno u školama bez dvorane.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo uz pomoć Ministarstva zdravstva, a u sklopu provedbe nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, 2015. godine osigurao je sredstva za kupnju čak 120 poligona za tjelesnu aktivnost školske djece za sve matične osnovne škole u Republici Hrvatskoj koje nemaju sportske dvorane. Ova međuresorna investicija, kojom je prvi put resor zdravstva uložio sredstva u resor odgoja i obrazovanja, dokaz je činjenice da je aktivnosti očuvanja zdravlja nužno provoditi u okolinama u kojima djeca provode najveći dio svojeg vremena, izvan zdravstvenih ustanova, a prije nastanka prvih znakova bolesti. U sljedećoj fazi 2020. godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo uz pomoć sredstava Europskog socijalnog fonda osigurat će poligone za tjelesnu aktivnost školske djece za sve područne škole koje nemaju dvoranu, njih oko 1000.

Upravo je za ovaj projekt stručni tim HZJZ-a u srijedu u Bruxellesu primio važnu nagradu. Naime, prepoznat je kao jedan od 16 najboljih modela dobre prakse iz resora zdravstva, edukacije i sporta vezanih uz provedbu trećeg cilja, Zdravlje – Osigurati zdrav život i promovirati blagostanje za ljude svih generacija, koji je jedan od 17 globalnih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

„Ova je nagrada veliko priznanje našem višegodišnjem radu i uloženim naporima da svakom djetetu u Hrvatskoj omogućimo jednake uvjete za zdravi rast i razvoj te redovitu tjelesnu aktivnost. Ponosni smo što i situacija na terenu pokazuje da je projekt izvrsno prihvaćen“, izjavila je na dodjeli doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović, dr. med., spec. epidemiologinja, voditeljica Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i voditeljica projekta „Živjeti zdravo“.

Komentiraj