Politika
Decoration icon

Sandra Benčić

SANDRA BENČIĆ: ‘Naša ‘špica’ usmjerena je samo prema HDZ-u i nadam se da će tako biti i s SDP-om’

Autor:

23.09.2023., Zagreb - Sandra Bencic na Radio Nacionalu. 

Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Nakon što je Sandra Benčić postala kandidatkinja Možemo! za premijerku, Nacional je istražio koji će biti sljedeći potezi te stranke i kako će njena popularnost među biračima ljevice utjecati na odnose s SDP-om

Stranka Možemo! krenut će vrlo brzo u puno angažiraniju kampanju po cijeloj Hrvatskoj kako bi se što više ljudi upoznalo s njihovom kandidatkinjom za premijersku poziciju Sandrom Benčić. U stranci su svjesni činjenice da Sandra Benčić u dijelovima Hrvatske još uvijek nije dovoljno poznata da bi mogli računati na veći broj glasova na parlamentarnim izborima, pa se trenutno radi na planu koji bi u nekoliko točaka pokrio taj nedostatak, a s kojim bi se istovremeno potencijalnim biračima prezentirao izborni program stranke Možemo! Izvor iz te stranke za Nacional je izjavio da je taj program pri kraju i da u ovoj fazi ima tri glavne točke. Prva je točka prezentacija Sandre Benčić kao prepoznatljive kandidatkinje, druga je program stranke koji će se bazirati na zelenim politikama i treća je promocija lokalnih lidera stranke koji bi trebali biti presudni u predstavljanju programa u lokalnim sredinama širom Hrvatske. Isti izvor priznao je i kako su u stranci svjesni da Možemo! nema dovoljnu podršku ni prisutnost u većem dijelu Hrvatske te da najviše moraju raditi na jačanju stranke u Slavoniji, Lici i dijelovima Dalmacije. Zanimljivo da je upravo o tome u razgovoru za emisiju “Na vrućem stolcu” Radija Nacional govorila i kandidatkinja za premijerku stranke Možemo! Sandra Benčić. Ona je rekla da je stranka u zadnjih godinu i pol puno radila na terenu kako bi se osnažili ogranci diljem zemlje te je dodala:

“Širom Hrvatske osnivali smo, kako mi to zovemo, grupe i rezultat tog rada je da ćemo imati izborne liste u svim izbornim jedinicama sa svojim ljudima koji žive u tim izbornim jedinicama i koji su tamo prepoznati. Nažalost, oni još nisu prepoznati na nacionalnoj razini i moram reći da, koliko god se mi trudimo, neki naši vrlo uspješni lokalni dužnosnici poput gradonačelnice Pazina Suzane Jašić teško dobivaju prostor u nacionalnim medijima i njihovi su rezultati nepoznanica većem dijelu birača.”

U stranci Možemo! svjesni su da nemaju dovoljnu podršku ni prisutnost u većem dijelu Hrvatske te da najviše moraju raditi na jačanju stranke u Slavoniji, Lici i dijelovima Dalmacije

Izvor iz stranke Možemo! potvrdio je riječi Sandre Benčić te otkrio da je situacija na terenu danas puno bolja nego što je bila prije nekoliko mjeseci, ali da broj ogranaka još uvijek nije dovoljno velik da bi osigurao dobar rezultat na izborima. Taj izvor tvrdi da je situacija najbolja u Zagrebu, Istri, Rijeci i u dijelovima Zagrebačke županije, a da je pred strankom još puno posla, prije svega u Slavoniji. Isti izvor objasnio je i da upravo u tom dijelu Hrvatske treba poduzeti najveći napor te da su u vrhu stranke toga itekako svjesni, pogotovo nakon posljednjeg razvoja događaja oko svinjske kuge:

HDZ je danas u Slavoniji slabiji neko ikada do sada i to jednostavno moramo iskoristiti. Svinjska kuga je pokazala totalnu nebrigu aktualne vlade za Slavoniju i mislim da mi na te nedostatke moramo jasno ukazati i moramo se aktivirati i u tom dijelu Hrvatske, jer ako uspijemo HDZ-u skinuti par mandata u Slavoniji, onda njihova matematika za većinu u Saboru postaje gotovo nemoguća misija. Većina nas slaže se da je situacija takva da to jednostavno moramo iskoristiti i vjerujem da će u idućih nekoliko tjedana Sandra Benčić puno vremena provesti govoreći o Slavoniji i problemima te regije.”

Kandidatkinja stranke Možemo! za premijerku Sandra Benčić bila je prošloga tjedna gošća emisije ‘Na vrućem stolcu’ Radio Nacionala. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Istovremeno, u toj su stranci s dozom opreza primili rezultate dviju internetskih anketa koje su provedene na portalu televizije N1 i Indexu. U obje ankete Sandra Benčić je uvjerljivo najpopularniji kandidat za premijera te vodi ispred Andreja Plenkovića i Peđe Grbina. U Možemo! su svjesni da su internetske ankete dosta nepouzdane i da su te dvije ankete rađene na portalima koje posjećuju uglavnom čitatelji skloniji ljevici i strankama lijevog centra. Zato ne treba čuditi prednost koju Sandra Benčić ima pred premijerom Plenkovićem, ali je itekako simptomatična uvjerljiva prednost Sandre Benčić ispred predsjednika i premijerskog kandidata SDP-a Peđe Grbina, koji prema tim dvjema anketama ima podršku od oko pet posto glasača, dok Sandru Benčić u anketi Indexa podržava 38 posto, a u anketi N1 čak 51 posto glasača. Ti rezultati pokazuju da bi se lako moglo dogoditi da Možemo! i Sandra Benčić na idućim izborima ostvare bolji rezultat od SDP-a, što bi bio popriličan udarac za SDP te pokazatelj da je odluka Možemo! da sami izađu na izbore bila potpuno opravdana. S druge strane, rezultati ovih anketa vjerojatno su i razlog nervoze unutar SDP-a, pa i nervoze samog predsjednika SDP-a Peđe Grbina koji je prošlog tjedna čak i izravno prozvao Sandru Benčić zato što u imovinskoj kartici nije prijavila izdatak za iznajmljivanje stana. No Sandra Benčić nije odgovorila na taj napad, već je u emisiji Radija Nacional “Na vrućem stolcu” vrlo pozitivno govorila o predsjedniku SDP-a:

“Ne opterećujem se tim napadima. SDP je naš potencijalni koalicijski partner nakon izbora, a s Peđom Grbinom oduvijek jako dobro surađujem. Mogu reći da sam u toj suradnji imala samo dobra iskustva. Naša ‘špica’ je usmjerena samo prema HDZ-u i nadam se da će isto tako biti i s SDP-om. Na primjeru Zagreba, gdje vrlo dobro surađujemo s SDP-om, može se vidjeti da je odnos dviju stranaka vrlo dobar i da ta suradnja može biti i primjer za suradnju na nacionalnoj razini. Jesu li se u SDP-u naljutili ili ne, to je potpuno nebitno. Ono što je bitno jest da to što vam se u nekom trenutku sviđa ili ne sviđa, ne može utjecati na predizborne taktike oko toga kako će se rušiti HDZ. Ako nam je to glavni cilj, onda se ne možemo prepuštati trenutačnim navalama osjećaja.”

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin napao je prošloga tjedna Sandru Benčić zbog nepotpune prijave u imovinskoj kartici. FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nacional je razgovarao i s nekoliko osoba iz vrha SDP-a koje smatraju da je napad Peđe Grbina na Sandru Benčić bio iznimka i da se takve izjave ubuduće neće ponavljati. SDP-ovci tvrde da imaju isti cilj kao i Možemo!, a to je rušenje HDZ-a i korumpirane Vlade Andreja Plenkovića. Tvrde i da ih ne iznenađuje rezultat Peđe Grbina u anketama na Indexu i N1, ali i napominju da ti rezultati trebaju biti opomena svima u stranci da zajedno moraju raditi kako bi se podigao rejting kako njihova kandidata za premijera tako i cijele stranke. Jedan saborski zastupnik i visoki dužnosnik SDP-a ovako je opisao cijelu situaciju:

“Očito je da Sandra Benčić ima veću podršku od Peđe Grbina, ali isto tako SDP je na nacionalnoj razini puno jača stranka nego Možemo! Mi smo puno organiziraniji i imamo puno više ogranka u svim dijelovima Hrvatske i to je naša prednost. Isto tako, imamo i puno više gradonačelnika i načelnika koji vrlo dobro rade svoj posao i koji su na čelu vrlo uspješnih lokalnih sredina. Sve to daje nam razlog za optimizam, ali svjesni smo da nam za pobjedu na izborima treba i dobar rezultat Možemo! Tko će na kraju imati više mandata, vjerujte mi kada kažem da je u ovom trenutku nebitno. Jedino je važno da na kraju imamo 76 mandata u Saboru.”

Sandra Benčić kategorički je odbacila svaku mogućnost postizborne suradnje s Mostom te je kao jedan od razloga navela i njihovu koaliciju sa Suverenistima. FOTO: Boris Scitar/PIXSELL

Zanimljivo, gotovo iste rečenice na Radiju Nacional izgovorila je Sandra Benčić što znači da u SDP-u i stranci Možemo! imaju vrlo slična stajališta kada su u pitanu predstojeći parlamentarni izbori i ono što će uslijediti. Upitana o rezultatu SDP-a na tim izborima, Sandra Benčić je rekla:

“Veselim se svakom rezultatu u kojem ćemo mi i SDP, s ostalim strankama lijevo od centra, imati više od 75 ruku. Iskreno se veselim svakom takvom rezultatu. Ona stranka koja će imati najviše mandata predložit će mandatara i njega moraju prihvatiti ostale stranke. To su koraci koje ćemo poštovati jer na kraju je jedini pravi kriterij koliko imate mandata u Saboru.”

Gostujući na Radiju Nacional pojasnila je i odluku stranke Možemo! da samostalno izađe na izbore te otkrila kako smatra da tako ova stranka može mobilizirati puno više birača nego da je išla u koaliciju s SDP-om. Naime, u Možemo! smatraju da je lijevo biračko tijelo puno osjetljivije i kažnjava svoje stranke za poteze koji im se ne sviđaju te je u tom smislu samostalni izlazak na izbore najbolja taktika da se maksimalno mobilizira biračko tijelo, ali se istovremeno biračima mora i unaprijed reći s kim će se koalirati nakon izbora.

Vodstvo Možemo! jednoglasno je dalo podršku Sandri Benčić da bude njihova kandidatkinja za hrvatsku premijerku. FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Upravo bi koaliranje nakon izbora moglo biti novi kamen spoticanja između Možemo! i SDP-a. I dok u SDP-u ostavljaju vrata otvorena za suradnju s Mostom nakon izbora, Sandra Benčić tu suradnju kategorički odbacuje, pa čak i pod cijenu toga da ne bude dovoljno ruku za sastavljanje većine. O suradnji s Mostom Sandra Benčić rekla je sljedeće:

“Kada je u pitanju Most, mi puno surađujemo na pitanju korupcije i tu sve naše sličnosti staju. Nekoga tko je temeljio svoju politiku na svjetskim zavjerama za vrijeme pandemije te na strahu građana gradio svoju politiku, ja ne mogu podržati. Tu su još i pitanja ženskih prava, ekonomska pitanja, pitanje obrazovanja i još niz pitanja po kojima se temeljito razlikujemo. Mi smo nebo i zemlja. Oni se mijenjaju tako što su otišli u koaliciju sa Suverenistima – odnosno, s krajnjom desnicom – a tamo im je i mjesto. Most se zapravo sada dobro pozicionirao. Na kraju, ja stranci koja je dva puta dovela HDZ na vlast, znajući da je korumpiran, jednostavno ne vjerujem.”

‘Čudi me da je Sandra Benčić tako kategorički odbacila bilo kakvu mogućnost suradnje s Mostom jer nikada ne znate što će se dogoditi nakon izbora’, izjavio je za Nacional izvor iz SDP-a

I dok Benčić odbacuje mogućnost suradnje s Mostom, u SDP-u su nešto drugačijeg mišljenja i smatraju da sve opcije trebaju biti otvorene. Izvor iz samog vrha stranke kaže kako mu je jasno da Most ima stavove koji nisu prihvatljivi biračima lijevog centra, ali da treba gledati širi kontekst i zajednički cilj, a to je micanje HDZ-a s vlasti. O stavu Sandre Benčić da postizborna suradnja s Mostom ne dolazi u obzir, isti izvor je rekao:

“Čudi me da je tako kategorički odbacila bilo kakvu mogućnost suradnje s Mostom jer nikada ne znate što će se dogoditi nakon izbora. Jasno mi je da smo u većini pitanja na suprotnim stranama, ali ako nam je cilj maknuti HDZ s vlasti, možda treba pričekati i sagledati što nam je svima u zajedničkom interesu. Moramo biti otvoreni za različite scenarije nakon izbora i nije pametno neka vrata već sada zatvarati.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.