Salviniju pala popularnost nakon izazivanja političke krize

Talijanski desničarski lider Matteo Salvini izgubio je na popularnosti zbog izazivanja političke krize, pokazuju rezultati ispitivanja javnog mnijenja objavljeni u petak.

Salvinijevu Ligu podržava 31,3 posto birača, pokazuje anketa koju je proveo institut Tecne, a objavio scenaripolitici.com.

U prethodnoj anketi objavljenoj 6. kolovoza Ligu je podržavalo 38 posto birača.

U istom razdoblju je Pokretu pet zvijezda (M5S) porasla podrška sa 17,5 na 20,8 posto kao i Demokratskoj stranci (PD) s 22,4 na 24,6 posto, objavio je institut Tecne.

PD i M5S, dvije stranke koje će pokušati formirati novu talijansku vladu, u petak će održati svoj prvi krug pregovora.

Njihov savez smatra se jedinom alternativom prijevremenim izborima na kojima bi, prema anketama, ipak pobijedila Liga bivšeg ministra unutarnjih poslova Salvinija.

Čelnik PD-a Nicola Zingaretti je kasno u četvrtak rekao kako “definitivno trebaju početi raditi” na listi od deset prioriteta koje je predložio čelnik M5S-a Luigi Di Maio.

Di Maio je u petak za novine Corriere della Sera rekao da je “prva točka” prihvaćanje nacrta ustavne reforme kojom bi se smanjio broj talijanskih zastupnika.

O rješavanju političke krize u Italiji odlučivat će predsjednik Sergio Mattarella koji mora izabrati hoće li imenovati novu vladu ili raspustiti parlament te sazvati nove izbore.

Nakon dvodnevnih konzultacija ovaj tjedan, novi krug najavio je za utorak.

Komentiraj