Salvini pružio potporu švedskoj krajnjoj desnici

EPA/MASSIMO PERCOSSI

Matteo Salvini, čelnik talijanske desnice i potpredsjednik vlade, pružio je u četvrtak potporu švedskoj krajnjoj desnici koja bi nakon nedjeljnih izbora mogla biti druga politička snaga u zemlji.

Salvini koji je ostao savezni tajnik Lige pošto je u lipnju imenovan na dužnost potpredsjednika vlade i ministra unutarnjih poslova, odlučio je ovaj put poslati priopćenje s logom ministarstva, umjesto uobičajenih objava na Twitteru i na Facebooku Live.

“U nedjelju su izbori u Švedskoj, kolijevci države blagostanja i prihvaćanja koja ima velikih problema s integracijom. To nije slučajno: kao što ističe stranka Švedskih demokrata, velikodušnost države djeluje kao magnet na veliko mnoštvo ilegalaca”, rekao je.

“Želim sve najbolje stranci Jimmieja Akessona: nadam se da ćemo se susresti nakon izbora i da će obnašati nove, ugledne dužnosti u institucijama”, dodao je Salvini.

Švedski demokrati (SD), protuimigrantska stranka, dobiva po anketama oko 20 posto glasova – uz velike razlike između pojedinih instituta – sedam postotnih bodova više u odnosu na parlamentarne izbore 2014. Premda u ovom trenutku nemaju nikakvih izgleda da uđu u vladu, mogli bi postati utjecajni kao nikad dosad.

Salvinijeva Liga koja je bila na 4 posto kada je on 2013. preuzeo vodstvo stranke, osvojila je 17 posto glasova na parlamentarnim izborima u ožujku, na koje je izašla zajedno s desnim centrom Silvija Berlusconija.

No Salvini je na kraju sastavio dosad neviđenu koalicijsku vladu s antisistemskim Pokretom 5 zvjezdica (M5S, 32,5 posto glasova u ožujku), u kojoj je ostvario golem uspon, pa sada Liga po anketama dobiva više od 30 posto glasova birača.

Komentiraj