NATO je u petak preuzeo kontrolu nad raketnim štitom kojeg je u Europi sagradila SAD, nakon što je Francuska dobila jamstva da taj sustav vrijedan više milijarda dolara neće biti pod direktnom kontrolom Washingtona.

Raketni štit, predstavljen kao obrana protiv bilo kakvih napada “odmetničkih država” na europske gradove, jedan je od najosjetljivijih aspekata američke vojne podrške Europi. Rusija smatra kako je štit zapravo namijenjen da oslabi njihov nuklearni arsenal, što SAD odbacuje.

“Američki brodovi u Španjolskoj, radar u Turskoj i baza raketnog štita u Rumunjskoj mogu surađivati pod zapovjedništvom NATO-a”, rekao je dužnosnik NATO-a u petak u Varšavi tijekom summita saveza.

Drugi dužnosnik NATO-a potvrdio je preuzimanje kontrole, izjavivši kako su “zadovoljeni uvjeti” da se štit stavi pod zastavu NATO-a.

Rusija ne odobrava ovaj prikaz sile svojih hladnoratovskih rivala u nekad komunističkom dijelu Europe.

Washington se nada da će predaja kontrole nad štitom višedržavnom NATO-u umiriti ruske strahove. Smatra se da europske članice tog saveza nemaju nikakvog interesa u provociranju Rusije koja je njihov glavni dobavljač energije. Europske države biti će odgovorne za financiranje i nadogradnju štita.

Sustav dolazi u vrijeme u kojem NATO priprema nove preventivne snage u Poljskoj i Baltiku nakon što je Rusija 2014. ilegalno anektirala Krim. Rusija na to odgovara slanjem triju novih divizija na zapad i jug države.

Francuska, koja s Rusijom i Njemačkom vodi diplomatske pokušaje za mir u istočnoj Ukrajini, tražila je jamstvo da će kontrola nad štitom biti stvarno prenesena na NATO, a ne zadržana pod kontrolom američkih generala.

Vojni zapovjednici imat će samo nekoliko sekunda da odluče hoće li iskoristiti štit za rušenje nadolazećih balističkih raketa. Službenici prenose kako će NATO slijediti pravila koja su formulirali veleposlanike saveza u Bruxellesu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je kako sumnja da je cilj NATO-a obrana od iranskih raketa, referirajući se na prošlogodišnji povijesni nuklearni dogovor između svjetskih sila i Teherana u kojem je sudjelovala i Rusija.

SAD je aktivirao raketni štit u Rumunjskoj u svibnju ove godine, a do kraja 2018. će započeti radove na štitu u Poljskoj, čime će se dovršiti obrambena linija predložena prije gotovo deset godina. Nakon što se u potpunosti aktivira, štit će se protezati od Grenlanda do Azora.

Komentiraj