SAD osudio svrgavanje gvinejskog predsjednika

Sjedinjene Države osudile su događaje u glavnom gradu Gvineje Conakryju, gdje su vojnici posebnih snaga navodno svrgnuli predsjednika Alpha Condea.

U priopćenju State Departmenta ističe se da nasilje i sve druge protuustavne mjere mogu samo narušiti mogućnost postizanja mira, stabilnosti i napretka u Gvineji.

“Sjedinjene Države osuđuju današnje događaje u Conakryju”, stoji u priopćenju. “Te akcije mogle bi ograničiti sposobnost Sjedinjenih Država i drugih međunarodnih partnera Gvineje da pruže potporu zemlji koja se kreće prema nacionalnom jedinstvu i boljoj budućnosti za gvinejski narod”, ističe State Department.

Časnici posebnih gvinejskih snaga u nedjelju su objavili da su uhitili predsjednika Alpha Condea, preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Conakryjem i “raspustili” dosadašnje institucije, državnim udarom koji bi mogao značiti kraj za sve više izoliranog veterana afričke politike. U državnom udaru nije, koliko se dosad zna, bilo žrtava, unatoč zvukovima automatskog oružja koji su se čuli tijekom jutra u glavnom gradu.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres oštro je osudio “preuzimanje vlasti” u Gvineji “snagom oružja”, pozivajući na hitno oslobađanje predsjednika Condea (83).

Gvineja, koja se nalazi među najsiromašnijim zemljama svijeta, već mjesecima je u dubokoj političkoj i gospodarskoj krizi, pogoršanoj pandemijom koronavirusa.

Condé je došao na vlast 2010., postavši prvi demokratski izabrani predsjednik Gvineje nakon desetljeća autokratskih režima.

Komentiraj