SAD, Meksiko i Kanada suglasni oko brzog dogovora o NAFTA-i

EPA/MIKE THEILER / POOL

Tri zemlje potpisnice sjevernoameričkog ugovora o slobodnoj razmjeni (NAFTA) – SAD, Meksiko i Kanada – najavile su “brzo” ponovno pregovaranje o tom trgovinskom sporazumu, potvrdila je Bijela kuća u srijedu navečer.

Predsjednik Donald Trump “pristao je zasad ne ukinuti ugovor NAFTA i trojica čelnika su se dogovorila da brzo djeluje kako bi se omogućilo ponovno pregovaranje o tom ugovoru”, ističe se u priopćenju Bijele kuće.

Predsjednik Trump razgovarao je tijekom večeri s meksičkim kolegom Enriqueom Penom Nietom i kanadskim premijerom Justinom Trudeauom. “Ta dva razgovora bila su ugodna i konstruktivna”, naglasio je on.

“Čast mi je obnoviti ugovor NAFTA putem novih pregovora. Počašćen sam što mogu surađivati s predsjednikom Penom Nietom i premijerom Trudeauom i vjerujem da će konačni rezultat sve tri zemlje učiniti jačima i boljima”, izjavio je predsjednik Trump.

Do objave dolazi samo nekoliko sati nakon informacije Wall Street Journala prema kojoj bi predsjednik Trump mogao samostalno odlučiti da prekine taj ugovor.

Ugovor NAFTA, potpisan 1. siječnja 1994., Trump je nazvao “katastrofom”. Po njemu taj je trgovinski sporazum uzrokovao gubitak milijuna radnih mjesta u industriji na američkom tlu jer su ona premještena u Meksiko.

Komentiraj