Vlada Sjedinjenih Država još neće poslati osoblje natrag u veleposlanstvo u Havani, rekao je u utorak dužnosnik SAD-a agenciji Reuters, uslijed zabrinutosti zbog, kako tvrdi Washington, napada u kojima se razboljelo više od dvadeset diplomata.

Dužnosnik je govorio pod uvjetom da ostane neimenovan prije saslušanja u senatskom pododboru za vanjske poslove posvećenom postupanju State Departmenta glede zdravstvenih problema diplomata.

Na saslušanju, kojime će predsjedati Marco Rubio, republikanac kubanskog porijekla i žestoki kritičar kubanskih komunističkih vlasti, svjedočit će troje dužnosnika State Departmenta.

Iako SAD nije formalno optužio kubansku vladu za zdravstvene probleme 24 diplomata i članova njihovih obitelji u proteklih 18 mjeseci, predsjednik Donald Trump je rekao da je za to kriva Havana. Kuba je optužbe odbila.

Vlada SAD-a je rekla da su žrtve iskusile gubitak sluha, vrtoglavice, osjećaj iscrpljenosti i kognitivne probleme. Washington je osoblje veleposlanstva u rujnu sveo na najnužnije.

Državni tajnik Rex Tillerson prošlog je tjedna agenciji Associated Press rekao da nije uvjeren da su ti “napadi” gotovi i dodao da neće izlagati diplomate opasnosti.

U razgovoru za televiziju Fox News u utorak ujutro Rubio je podsjetio da je Havana jedan od najnadziranijih gradova svijeta.

“Nikako ne možete raditi sofisticirane napade na dužnosnike američke vlade u Havani a da kubanska vlada za to barem ne zna”, rekao je Rubio. “Ne mogu se slati ljudi u Havanu ako im ne možemo jamčiti sigurnost”, ocijenio je.

Komentiraj

FOTO:EPA/ERNESTO MASTRASCUSA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.