HINA/ Denis CERIÆ /dc

Saborski zastupnici zabrinuti jer se u Hrvatskoj teško živi

Nekolicina saborskih klubova u srijedu je na početku zasjedanja zatražila stanke kako bi njihovi zastupnici upozorili da se u Hrvatskoj teško živi, loše obrazuje, mladi iseljavaju…

Zastupnik SDP-a Bojan Glavašević situaciju u Hrvatskoj nazvao je opasnom za mlade i njihovu budućnost. “U središtu je obrazovanje. Ugrožena je budućnost cijele Hrvatske ako je budućnost mladih ugrožena. Premijer je obećavao zaustavljanje trenda iseljavanja, no on se pogoršava”, rekao je Glavašević.

Doktori znanosti konobare po Europi

Doktori znanosti iz Hrvatske, kaže, u Bruxellesu i europskim metropolama konobare i rade poslove niske složenosti jer u Hrvatskoj ne mogu naći posao.

HDZ je prozvao jer ne samo da nije zaustavio već je i povećao odlazak mladih. Najmlađi nemaju jednake mogućnosti jer čak 73 općine u Hrvatskoj ne osigravaju predškolski odgoj na svom području, veliki broj škola ima azbestne krovove, nemaju sanitarne čvorove, učitelje se šikanira i ismijava, nabrajao je Glavašević.

Stranke na vlasti prozvao je i zbog zaustavljanja kurikularne reforme iako je ona trebala biti iznad stranačkog i ideološkog sukobljavanja.

“Tamo gdje SDP bude na vlasti borit će se protiv povratka u prošlost, za budućnost i mlade, građanski odgoj, produženi boravak, sufinancirati prijevoz, asistente u nastavi, informatizirati škole superbrzim internetom i raditi na dignitetu profesora i mladih, što god na nacionalnoj razini HDZ i Most radili da to unište”, poručio je Glavašević.

Broj blokiranih raste

Saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović pozvao je na oslobođenje 330.000 građana iz dužničkog ropstva. “Od 2013. do 2016. broj blokiranih se povećao za oko 80.000, a ukupan iznos duga porastao s 20 na 41 milijardu kuna, pa to više nije problem pojedinca već društva i države”, upozorio je.

Od Sabora traži da Ovršni zakon stavi privremeno izvan snage dok se ne usvoje promjene koje će riješiti problem blokiranih. Traži i ukidanje ovrha na temelju vjerodostojne isprave koju provode javni bilježnici i Fina.

Siromaštvo djece

Zastupnik Živog Zida Branimir Bunjac upozorio je na porazne rezultate istraživanja Ekonomskog instituta o siromaštvu u Hrvatskoj, posebice djece. “Istraživanje je napravljeno kroz 15 mjeseci na 15 područja centara za socijalnu skrb, a pokazuje da hrvatskim građanima pada raspoloživi dohodak i sve veće stope dječjeg siromaštva”, kaže Bunjac.

Naveo je da 68 posto građana posuđuje novac za preživljavanje mjeseca, 66 posto je bar jednom kasnilo s plaćanjem režija u roku duljem od 3 mjeseca, trećina anketiranih nema dovoljno hrane za 30 dana.

Osobit problem su djeca jer 44 posto roditelja jedne manje da bi djeca imala dovoljno, 21 posto roditelja ide gladno u krevet, roditelji ne mogu djeci u 70 posto slučajeva priuštiti ljetovanje, a 30 posto nemaju za voće i povrće, 43 posto roditelja ne može djeci kupiti računalo, 25 posto djece nemaju vlastiti krevet, a 18 posto djece ima tek jedan ili dva para hlača, rekao je Bunjac.

Komentiraj