Sabor zasjeda posljednji tjedan prije uskrsne stanke

HINA/ Tomislav PAVLEK

Danas započinje posljednji radni tjedanza saborske zastupnike prije uskrsne stanke. Danas će se u Saboru raspravljati o planu usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a te izmjenama zakona iz resora obrane, a za ujutro je najavljena i sjednica Odbora za Ustav, nakon koje bi se trebalo saznati je li došlo do dogovora vladajućih i oporbe oko izmjena Poslovnika.

Izmjenama zakona o obrani te službi u oružanim snagama cilj je povećanje funkcionalnosti i spremnosti Hrvatske vojske i podizanje standarda i uvjeta života i rada vojnika, dočasnika, časnika, službenika i namještenika.

Zakonom o obrani dodatno se uređuje definiranje pojmova te predlaže da se za Oružane snage RH koristi i naziv Hrvatska vojska, a da se naziv Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana promijeni u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Izmjenama Zakona o obrani jasnije se definiraju prava i obveze pričuvnog sastava, što bi trebalo omogućiti proširenje personalne baze za popunu profesionalnog i pričuvnog sastava Oružanih snaga te osigurati veću operativnost u provedbi zadaća utvrđenih zakonom i strateškim dokumentima.

Komentiraj