Sabor u utorak o prijedlogu izmjena Zakona o HRT-u

Patrik Macek/Pixsell

Hrvatski će sabor u nastavku sjednice u utorak razmotriti prijedlog izmjena Zakona o Hrvatskoj radio televiziji (HRT), na temelju kojega će HRT ubuduće sam naplaćivati RTV pristojbu građanima koji kasne s ispunjavanjem svojih obveza.

Predlagatelj zakona je Klub zastupnika Mosta, koji smatra da je poslovanje HRT-a socijalno neosjetljivo u dijelu koji se odnosi na prisilnu naplatu mjesečne pristojbe, u kojoj su obveznici opterećeni i plaćanjem odvjetničkih usluga HRT-a te plaćanjem javnih bilježnika koji vode tu vrstu ovršnih postupaka.

Uvjereni su kako nije bilo potrebe za angažiranjem odvjetnika i plaćanjem njihovih profesionalnih usluga, PDV-a na te usluge i materijalnih troškova.

“Svi ti troškovi su u konačnici padali na teret obveznika plaćanja mjesečne pristojbe, a HRT raspolaže dovoljnim kapacitetima (ljudskim resursima i softverskim aplikacijama) koji mogu na sebe preuzeti teret takvog unificiranog masovnog postupanja”, tvrdi Most u prijedlogu.

Napominju da se oko 100.000 hrvatskih građana godišnje ovrši zbog duga prema HRT-u po osnovi mjesečne pristojbe, a u tim postupcima oko 20 milijuna kuna iznose troškovi odvjetnika koji zastupaju HRT i javnih bilježnika.

Zato predlažu da postupak prisilne naplate ubuduće provodi sam HRT, slanjem dviju pisanih opomena i potom izdavanjem platnog naloga, uz koji može naplatiti paušal od 100 kuna.

U slučaju podnošenja pravomoćnog prigovora, HRT će biti ovlašten podnijeti tužbu sudu, pri čemu će se odgovarajućom odredbom o zastari HRT potaknuti na to da eventualnu tužbu pokrene što prije, kako bi se izbjeglo gomilanje zateznih kamata.

HRT će u redovnom sudskom postupku imati pravo na profesionalnu odvjetničku uslugu.

Komentiraj