Hrvatski sabor u petak će raspravljati o Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, slijedom kojih bi se stručni studiji izjednačili, odnosno našli na istoj, sedmoj razini kvalifikacijskog okvira, kao i sveučilišni.

Time bi se, tumačili su iz resornog Ministarstva znanosti, spriječila diskriminacija 50-ak tisuća studenata stručnih studija, za koje je Sveučilište u Zagrebu željelo da im diplome budu na nižoj razini kvalifikacijskog okvira.

Kao čelna osoba Ministarstva koje je spomenuti prijedlog uputilo u proceduru, podržavam da se kvalifikacije razlikuju po vrsti, primjerice stručni i sveučilišni studiji po vrsti, s obzirom da je kod jednih veći naglasak na vještinama, a kod drugih na akademskim znanjima, ali ih ne smijemo razlikovati po razni ukoliko im je isti obujam, tumačila je ranije ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Kada se, kaže, ne bi tako postupilo, diskriminiralo bi se 50-ak tisuća studenata stručnih studija koji najvećim dijelom studiraju na javnim sveučilištima, a koji ne mogu otići iz svojih mjesta zbog imovinskih ili drugih uvjeta u kojima žive.

Sabor u petak neće glasovati o ranije raspravljenim točkama, a neće birati ni novo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, kojemu mandat istječe u nedjelju, 11, veljače, s tim da ne postoji mogućnost da njegov sadašnji sastav nastavi rad do izbora novog.

U petak ujutro sastat će se se Odbor za izbor i imenovanja koji treba utvrditi jedinstvenu završnu listu sa imenima deset kandidata za izbor predsjednika i četiri člana Povjerenstva. Odbor će potom tu listu poslati Saboru koji bi je u dnevni red trebao uvrstiti u iduću srijedu, raspraviti u četvrtak, a o samom Povjerenstvu glasovati u idući petak.

Komentiraj