SABOR: Stanka zbog odluke Ustavnog suda, zloporabe položaja …

PAtrik Macek/ Pixell

Odluka Ustavnog suda da ukine odredbe u veljači izmijenjenog Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, “zloporaba položaja” u predizborne svrhe te zloporaba saborske govornice u predizborne svrhe, teme su o kojima u petak, mimo dnevno reda Hrvatskog sabora žele govoriti saborski klubovi, pa su na početku sjednice zatražili stanku kako bi stekli formalne uvjete za to.

Ustavni sud u četvrtak je ukinuo odredbe Zakona o izborima saborskih zastupnika po kojima bi stranke i nezavisne liste za kandidaturu morale skupiti po 1500 potpisa birača, brisana je i odredba po kojoj se za zastupnike ne bi smjeli kandidirati osuđeni za zlouporabu položaja i ovlasti, kao i ona po kojoj bi se iz izborne utrke diskvalificirale liste na kojima je manje od 40 posto kandidata podzastupljenog spola.

O toj temi žele govoriti klubovi HDZ-a i HNS.

Zloporaba položaja u predizborne svrhe, poglavito u svjetlu izbjegličke krize, tema je o kojoj žele govoriti klubovi nezavisnih ljevičara i HDSSB-a, a Damir Kajin (ID) će govoriti o zloporabi medija u praćenju izbjegličke krize. Ta je zloporaba, tvrdi, poprimila takve razmjere da je razdoblje do 90-e godine, dakle prije demokratskih izbora, “bilo mila majka”.

SDP, kaže Nenad Stazić, želi pak govoriti o zloporabi saborske govornice u predizborne

Komentiraj