HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

SABOR Oporba protiv hitnosti postupka za Zakon o pravobranitelju za djecu

Hrvatski sabor u petak je dnevni red proširio sa 16 novih točaka, a dio oporbe žestoko se usprotivio hitnoj proceduri za Zakon o pravobranitelju za djecu kojim vladajući, ocjenjuju, žele otvoriti prostor za smjenu aktualne pravobraniteljice Ivane Milas Klarić jer im je politički nepodobna.

“Kub nezavisnih zastupnika i HSU-a protivi se uvrštenju tog zakona u hitnu proceduru jer je očito kako se izmjene odnose na penalizaciju pravobraniteljice za djecu ukoliko vladajuća većina iskažu rezervu ili negativan stav prema izvješću. To je zapravo politička represija”, rekao je nezavisni Goran Beus Richembergh, optužujući vladajuće da uvode “institut političkog silovanja”.

Zamjerio im je i da nastoje smijeniti pravobraniteljicu zbog navodnog političkog pripadništva. “To je nedopustivo jer takva odredba ne postoji u zakonu koji regulira ni jedno pravobraniteljstvo, pa ni ovo. Ne jurite i ne pokazujte svima ovaj primitivni politički cilj”, poručio je.

Hitnosti procedure usprotivila se i SDP-ova Sabina Glasovac. “Smatramo da se kroz hitnost procedure želi otvoriti prostor za hitnu eventualnu smjenu pravobraniteljice za djecu kroz neprihvaćanje njezinog izvješća i mislimo da to ne biste trebali raditi na ovako brutalna način, da se obračunavate sa nepodobnim pravobraniteljima”, istaknula je Glasovac.

I Mostova zastupnica Ines Strenja Linić drži da ovaj zakon treba ići po redovitoj proceduri. “Pravobraniteljica  će, biti jedna od rijetkih koja će biti smijenjena nakon što se ne prihvati izvješće, za razliku od nekih čija su izvješća bila loša i nismo im skidali glave, a trebali smo”, poručila je.

Hitnosti postupka usprotivio se i zastupnik talijanske manjine Furio Radin, napominjući kako je pravobranitelj autonoman i nezavisan po definiciji. “Trebao bi odraditi svoje mandate uvijek i bez obzira na vlade koje se mijenjaju”, rekao je Radin.

“Nikome ne prijetimo, obratili ste se izravno da netko nekom prijeti, nego ćemo sukladno proceduru glasovati o hitnosti”, uzvratio je na oporbene prozivke predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a nakon toga je saborska većina izglasala hitnost postupka za spomenuti zakon.

Komentiraj