SABOR IZGLASAO: Nacionalni stožer civilne zaštite dobio veće ovlasti

Nacionalni stožer Civilne zaštite dobio je veće ovlasti kako bi se, zbog epidemije koronavirusa, ubrzala protočnost djelovanja sustava, a zakonske izmjene koje mu daju te ovlasti, Hrvatski je sabor izglasovao u srijedu bez rasprave te one stupaju na snagu u četvrtak.

Izglasovao ih je većinom glasova – 108 ‘za’, jednim protiv i šest suzdržanih.

Nacionalni stožer civilne zaštite dobio je ovlast donositi odluke i upute koje će provoditi stožeri lokalnih jedinica.

Na taj se način želi osigurati jednoobraznost u postupanju svih stožera kod donošenja i provedbe odluka kojima se uređuju svakodnevne aktivnosti građana i pravnih osoba u situaciji proglašene epidemije koronavirusa, objasnio je ranije potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je danas bio u sabornici.

Želim Vam svu sreću i uspješan posao, rekao mu je, nakon glasovanja o zakonu, predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Sabor je svoj dnevni red dopunio paketom od 21 točke koje je Vlada predložila kako bi pomogla gospodarstvu pogođenom pandemijom, raspravit će ih danas, a izglasovati u četvrtak.

Zastupnici su svoj rad prilagodio zahtjevima epidemiologa da budu na propisanoj distanci od najmanje metra i pol, pa sjede u svakoj drugoj klupi, na stolcima ‘rezerviranim’ za članove Vlade, na onima uz rub sabornice te na sve tri galerije.

S obzirom na situaciju s koronavirusom moramo se prilagoditi novim uvjetima, pratiti situaciju koja je u nekim zemljama u našem okruženju zaista dramatična, moramo se strogo držati pravila koji smo dobili od nadležnih tijela, rekao je zastupnicima Jandroković.

Pozvao ih je da se strogo drže pravila i preporuka nadležnih državnih tijela, ali i onih koja su donijeta u Saboru, poput onih da nema rukovanja.

Naglasio je i kako zastupnici koji imaju zdravstvenih problema, koji kišu, kašlju, imaju temperaturu, ne bi smjeli biti u Saboru.

Komentiraj