Sabina Glasovac: “U slučaju Zakona o pobačaju Europa Plenkoviću nije svinula ruku i rekla – ‘ti to moraš!’ pa se ne želi izlagati”

Sabina Glasovac, potpredsjednica Hrvatskog sabora iz redova SDP-a, za novi je broj Nacionala s novinarkom Zrinkom Vrabec Mojzeš razgovarala o slučaju Mirele Čavajde, koji je podigao ogromnu buru u hrvatskoj javnosti, kao i o SDP-ovom prijedlogu Zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće, koji je prošloga petka, nakon burne rasprave u Saboru koja je trajala do četiri ujutro, odbijen.

Sabina Glasovac za Nacional je ispričala da HDZ bježi od rasprave o pobačaju ‘kao vrag od tamjana’. Podsjetila je da je i sam predsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika Branko Bačić priznao da o pitanju pobačaja unutar vladajuće većine postoje različiti stavovi. Naime, SDP-ov prijedlog zakona podržali su SDSSS i HSLS, koji su dio vladajuće koalicije, a dio manjinaca, Silvano Hrelja (HSU) i Predrag Štromar (HNS) bili su suzdržani.

Potpredsjednica Sabora naglašava da bi donošenje takvog zakona moglo ogoliti ne samo neslaganje unutar vladajuće koalicije, već i unutar HDZ-a, što bi u krajnjoj konzekvenci moglo dovesti i do totalnog raskola same stranke.

Podsjeća da je premijer Andrej Plenković sličan problem imao sa svojom unutarstranačkom opozicijom i ljudima koji zastupaju retrogradne stavove prilikom ratifikacije Istanbulske konvencije. “No, tada se odlučio uhvatiti ukoštac s time, lupiti šakom o stol i dovesti stvar do kraja. Zašto? Pa zbog svoje potencijalne europske međunarodne karijere”, rekla je za Nacional.

Ipak, u ovom slučaju, ‘gdje mu Europa nije svinula ruku i rekla – ti to moraš!’, on se ne želi izlagati. “Kao što znamo, postoji europsko lice Andreja Plenkovića i ono za domaću upotrebu. Njemu je Hrvatska samo prolazna stanica i radi samo ono što ide u prilog njegovoj europskoj karijeri. Što košta da košta. A ovaj zakon mu u tom smislu ne ide u prilog pa se time neće ni baviti”, rekla je Sabina Glasovac..

Cijeli intervju pročitajte u novom broju Nacionala

Komentiraj